?> Zutphen, een hanzestad om verliefd op te worden!!! - Op reis met Ilse

De hanzestad Zutphen heeft het allemaal om je optimaal te vermaken tijdens een stedentrip. Prachtige kerken, leuke doorkijkjes, mooie binnentuinen en een gezellig marktplein. Ik werd gelijk verliefd om deze stad. In onderstaande blog neem ik je mee waarom ik zo verliefd ben geworden op Zutphen!

Als tip kan ik je meegeven om te parkeren bij het politiebureau op nog geen 10 minuten lopen vanaf het centrum. Voor een gehele dag kan je voor € 2,60 parkeren. Ideaal om optimaal te genieten in deze stad. Wanneer je hebt geparkeerd bij het politiebureau en naar het centrum wandelt, kom je als eerste langs de IJssel en de kleine jachthaven. In de verte zie je al een paar kerken boven het centrum uitsteken. Een mooie kennismaking met deze stad.

Langs de IJssel

Als eerste besloten om langs de IJssel te gaan lopen. Langs de kade zijn allemaal witte huizen gevestigd, waardoor je direct een vakantiegevoel krijgt. Leuk om naar een aantal vrachtschepen te kijken die over de IJssel aan het varen waren. Halverwege richting de spoorbrug staat een schattig eetwagen die je ook in de USA ziet. Terras stond klaar en een mooie gelegenheid om even te relaxen aan de IJssel. Een overheerlijk zelfgemaakt lemon curd cheesecake gegeten. Was erg goed!

Doorgelopen naar de spoorbrug en halverwege de brug heb je een mooie eerste blik op de stad. Tijd voor een fotomomentje. Onderaan de brug heb je een natuurgebied om even te ontsnappen aan de stad en heerlijk te wandelen in de natuur. Aangezien ik net was aangekomen in Zutphen dit voor nu even overgeslagen.

Berkelpoort en Armenhage

Er was zoveel moois te zien dat het even lastig was om te kiezen waar ik moest beginnen met mijn bezichtigingen. In de verte zag ik de top van een kerk die beetje buiten het centrum ligt. Leek mij een goed idee om eerst deze kerk te bezichtigen. De Nieuwstadskerk was mooi om te zien en hier even een rondje omheen gelopen. Deze kerk staat midden in een woonwijk tegenover een middelbare school. Dwars door de pittoreske straatjes kwam de Berkelpoort in zicht. Wauw, wat was dat prachtig om te zien. De Berkelpoort is een stadmuur met een waterpoort die werd gebouwd in de 14de eeuw. In de nabije omgeving van de Berkelpoort ligt Armenhage waar je de restanten van de stadsmuur duidelijk kan zien.

Oude Bornhof

Wanneer je doorloopt kom je uiteindelijk aan in het centrum. Een klein stukje buiten het centrum gelopen en zodoende stond ik opeens in een prachtige binnentuin. Een oase van rust en je kan hier uren zitten genieten van de planten en de schattige huisjes. Er staan twee bankjes om even de voeten rust te gunnen. Vanaf hier heb je ook mooi uitzicht op de kerken in het centrum.

Walburgiskerk

De Walburgiskerk is een pareltje van Zutphen. Deze kerk is gebouwd in de 13de eeuw en is dan ook de oudste kerk van Zutphen. De Walburgiskerk behoort tot de mooiste 10 kerken van Nederland en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat is volkomen terecht. Het is mogelijk om de 76 meter hoge toren te beklimmen vanwaar je een fenomenaal uitzicht hebt, kan ik mij zo voorstellen. Helaas niet kunnen doen. Een reden om terug te keren naar Zutphen. Ik heb al genoten van de buitenkant van de Walburgiskerk.

Wijnhuistoren

Vanaf de Walburgiskerk is het een klein stukje verder voordat je op het gezellige marktplein met de Wijnhuistoren terecht komt. De Wijnhuistoren kan je niet missen als je in Zutphen bent. Het heeft een prominente aanwezigheid. Een prachtig bordes met aan weerszijden trappen. Bovenop de toren vind je een klok en carillon die om het half uur een melodie laat horen. In de Wijnhuistoren is een Italiaans restaurant gevestigd. Geen trek in Italiaans? Geen zorgen, aan beide kanten staan er diverse terrassen om je te verleiden om plaats te nemen.

Winkelen in Zutphen

Rondom het marktplein heb je diverse winkelstraten om lekker de garderobe aan te vullen. Persoonlijk vind ik altijd erg leuk als een stad voor mij onbekende winkels heeft en leuke boetiekjes. Deze stad heeft mij hier niet in teleurgesteld. Leuk om de diverse eenmanszaken te bewonderen. Voornamelijk in de Korte Hofstraat en de Lange Hofstraat. Voor de bekendere winkels kan je beter winkelen in de Beukerstraat.

Broederenkerk

De Broederenkerk is een bijzondere kerk, want hierin is de openbare bibliotheek gevestigd. Bij binnenkomst kijk je je ogen uit in de kerk. Overal om je heen staan boeken om te lenen verspreid over twee verdiepingen. Wanneer je omhoog kijkt naar het plafond zie je originele gewelfschilderingen uit de 16e eeuw. Een absolute aanrader als je in Zutphen bent. Ook niet onbelangrijk om te vermelden dat je hier gratis naar het toilet kan.

Drogenapsteeg

De Drogenapsteeg heeft de kenmerken alsof je in de Middeleeuwen waant. De sfeer doet een beetje grimmig aan door de smalle steeg. Deze steeg is gevestigd tussen Bolwerck en Wijnhandel Schaapveld. Ook had het iets indrukwekkends en mysterieus.

Verder is Zutphen een echte hanzestad die je blijft verbazen wat je allemaal kan bezichtigen. Door de prachtige gebouwen, kerken en levendige marktplein is het niet moeilijk om verliefd op deze stad te worden. Het centrum is compact, waardoor je alles wel kan bezichtigen in een halve dag. Wil je ook nog uitgebreid winkelen, reken dan op een volledige dag dat je in Zutphen bent. Ik ga absoluut nog een keer naar deze bijzondere stad, wanneer ik in de buurt ben.

Op welke Nederlandse stad zijn jullie verliefd op geworden?

Tot de volgende avontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.