?> Walvis spotten op de Azoren - Op reis met Ilse


Zou mijn wens in vervulling gaan? September is niet de beste maand om walvis te spotten op de Azoren, maar we wilden toch een poging wagen. Het is heel veel geluk en geduld hebben.

Terra Azul, Sao Miquel

Na veel research op internet naar de beste en prijstechnische organisatie, de knoop doorgehakt en een afspraak gemaakt bij Terra Azul gevestigd in de havenplaats Vila do Franca op het eiland Sao Miquel. In de zomer bedraagt de prijs €65 per persoon voor een drie uur durende tocht. Er kan gekozen worden uit drie tijden, namelijk 08:30, 12:30 en 15:40 uur. Wij hadden gekozen voor het tijdstip 15:40 uur. Nu was het wachten totdat de dag aanbrak voor onze tour.

In de ochtend werd ik gebeld door de organisatie dat de zee te ruw was voor onze zodiac boot en dat de tour helaas niet kon plaatsvinden. Een ontzettende domper, ook omdat we niet meer zoveel dagen hadden op Sao Miquel. We konden kiezen of het geld terug of de tour verplaatsten naar een andere dag in de hoop dat de zee condities beter waren. Op goed geluk verschoven naar een dag later. Alleen dat betekende dat alleen het tijdstip van 12:30 uur beschikbaar was. Beetje jammer, aangezien je de hele dag dan kwijt bent. Toch maar gedaan. Mijn wens om walvissen te spotten op de Azoren was te groot om het te skippen.

De volgende dag kwamen we ruim op tijd aan bij het meeting punt. Daar ons aangemeld en te horen gekregen dat we in groep 1 zaten. Er was hierna nog tijd om even een drankje te doen op het nabij gelegen terras en alle spullen die we niet nodig hadden in de auto te leggen. We zouden met een zodiac boot gaan die heel hard over het water scheurt. Grote kans dat er spullen nat zouden worden.

Om 12:30 uur was het dan zover. Voordat we echt daadwerkelijk de zee op mochten, kregen we een uitleg van een marine bioloog wat we allemaal op zee zouden kunnen aantreffen. Ook de regels hoe we moesten gedragen. Dit duurde ongeveer een half uur en ik stond toen echt te trappelen om walvis te gaan spotten. Diegene die voorin de zodiac wilden zitten en meer actie wilden, moesten zorgen dat ze voorin de rij gingen staan. Bij de meeting zaten we expres achterin en zodoende na het halen van een lifevest was het ons gelukt om letterlijk vooraan in de rij te staan. Wat was ik in mijn nopjes. Super gaaf!

Zachtjes door de haven varen en zodra we op open zee waren, ging het gas erop. We kletterden over het water op zoek naar onze eerste walvis. Via de radio stond de captain in nauw contact met de andere boot en via collega’s die in de haven op de uitkijk stonden naar een teken van een walvis. We waren nog maar net vertrokken of we kregen van de andere boot een seintje dat er een grote groep dolfijnen te zien waren. Met volle vaart ernaartoe en het was geweldig om zo’n grote groep Common Dolphins te zien. Ze kwamen ook echt dichtbij de boot en zwommen een stuk mee. Een goed begin van de tour. Na een tijdje rond gedobberd te hebben bij de dolfijnen, was het tijd om nog meer te ontdekken wat het leven in de zee te bieden had.

Wat we ook probeerden, het werd na een tijd wel duidelijk dat we geen walvis zouden spotten vandaag. Wat een domper! Moest ik wel even van slikken. Wat zou het gaaf zijn geweest. Deze dag hebben we het moeten doen met een grote groep Common Dolphins, een zeeschildpad en een paar keer het water over ons heen gekregen.

Terug aan wal het strandje naast de haven opgezocht om even op te drogen en samen de teleurstelling te bespreken. Vrij snel waren we er al over uit dat we op het volgend eiland Terceira opnieuw zouden proberen om walvis te spotten. De wens was gewoon te groot…

OceanEmotion, Terceira

Direct bij aankomst op Terceira hebben we een afspraak gemaakt voor de zondag. Op het eiland zouden we maar een halve week verblijven, dus actie was vereist. OceanEmotion is gevestigd in de grootste plaats van het eiland Angra do Heroismo. Het tijdstip van deze tour was 08:30uur en zou ook drie uur duren. De kosten bedroegen €55 per persoon. Deze tour werd gehouden op een normale boot. Tijdens de tour legde een jonge bioloog die goed Engels sprak uit wat we zagen en het gedrag van de dieren. Persoonlijk vond ik deze tour leuker dan de tour van Terra Azul. Ook omdat we gedetailleerd uitleg kregen over de zoogdieren.

We waren nog maar net de haven uit van Angra do Heroismo en we werden opgewacht door een grote groep Common Dolphins. Zoals we begrepen van de bioloog waren ze aan het spelen met elkaar en als topper sprongen ze ook redelijk dichtbij uit het water. Wat een begin van de dag!

Na een stuk varen werd er over de radio vermeld dat een stuk verder een kleine groep dolfijnen aan het rond zwemmen waren. Eigenlijk was het de neef van Free Willy. Deze soort dolfijnen zijn zeer schichtig en het was dan ook bijzonder dat ze redelijk dichtbij de boot aan het zwemmen waren. Dat was een andere wens om de Killer Whale te zien. Toch soort van gelukt. Ook al was het de neef, ik vond het prachtig om ze te zien. De tour afgesloten bij een groep Bottlenose dolfijnen. De bekende Flipper. Het was duidelijk dat deze dolfijnen interactie zochten met ons. Ze bleven bij de boot en maakte er een show van met uit het water springen. Fantastisch!

Ondanks dat we geen walvis hebben gespot, was het wel prachtig om in Terceira drie soorten dolfijnen te zien. Het blijft jammer dat mijn wens niet in vervulling is gegaan. De volgende keer eerder naar de Azoren gaan voor een grotere kans om ze te zien. Wordt zeker een keer vervolgd…

Tot de volgende avontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.