?> Geniet van bruisend Split aan de Adriatische Zee - Op reis met Ilse

Een stad aan de Adriatische Zee met vele zonuren en genoeg vertier is voor mij reden genoeg om de bruisende stad Split in Kroatië te bezoeken. Het is de tweede stad van Kroatië, maar een echte trekpleister van de regio Dalmatië. Split is een stad voor jong en oud dat in de avond op de boulevard helemaal tot leven komt. Voor een aantal dagen heb ik kunnen genieten van dit spektakel. Geniet van bruisend Split aan de Adriatische Zee.

Split
Split

Vanuit het eiland Brac zijn wij met de ferry aangekomen bij de haven en is het direct opletten met het verkeer. Om het centrum heen rijden we naar onze accommodatie ‘Apartment Lavanda & Rozmarin’ aan de andere kant van het centrum. Door nauwe en doodlopende straatjes is het gelukt om op de plaats van bestemming te komen en ook de auto te parkeren. Deze hebben we verder niet nodig. Het centrum is al op 10 minuten lopen gelegen. Ideaal!!! Het is een bloedhete dag en tijd om even verkoeling te zoeken.

Strand

Na de strandtas te hebben gepakt richting het strand gelopen voor een verkoelende duik. Het enige waar ik vandaag behoefte aan heb. Vanuit de accommodatie is het strand zeker wel een half uur lopen. Geen pretje in de hitte, maar de auto staat echt perfect en bang om het plekje te verliezen. Dan toch maar de benenwagen. Eindelijk aangekomen bij Obojena Beach bij het grote park van Split. De tassen in de schaduw gezet en duik genomen in het water om weer op temperatuur te komen. Heerlijk!!! Hier een aantal uur verbleven op het kiezelstrand met uitzicht op de Adriatische Zee. Een fantastisch vakantiegevoel…. Na een aantal keer afgekoeld te zijn in de zee is het tijd om de hitte weer te trotseren op weg naar de accommodatie. Vlakbij de accommodatie diner geregeld op een gezellige binnenplaatsje.

Oude binnenstad van Split

Na het diner een avondwandeling gemaakt door de oude binnenstad. Een leuke eerste kennismaking met de oude gebouwen die de stad rijk is. Heerlijk een zwoele avond om rond te struinen om te zien wat Split te bieden heeft. Net dat weekend halverwege juni was er een jazzfestival. De repetities waren in volle gang. Leuk om mee te pakken en te zien hoe Split tot leven komt nu dat de temperatuur aangenaam is in de avond. Een duidelijk verschil qua levendigheid in de stad. In de avond komt de autoluwe Riva Boulevard helemaal tot leven. De palmbomen en vele restaurants met uitzicht op de haven zorgen voor de heerlijke sfeer die zo voelbaar is in Split.

Riva Boulevard Split

De volgende dag kan ik eindelijk Split bezichtigen met daglicht. In het oude centrum ‘Stari Grad’ is het een wirwar aan verborgen straatjes. Bij elke hoek is het feest waar je nu weer terecht bent gekomen. Zo kan het ineens gebeuren dat je oog in oog staat met het Paleis van Diocletianus. Het Romeinse paleis is gevestigd in het historisch hart en bestaat al sinds de vierde eeuw. Binnenin het paleis vind je cafés, kerken en winkels. In de avond wordt hier live muziek gespeeld. Laat je meevoeren met de fantastische akoestiek die hier heerst. Onder het paleis kan je in de kelder op zoek naar een souvenir om vervolgens het oude centrum uit te lopen. Niet alleen het oude centrum is de moeite waard, maar ook dé chicste winkelstraat van Split ‘Marmontova Ulica’. Hier op deze autovrije winkelstraat kan je je laten verleiden met alle dure merken zoals Chanel.

Paleis van Diocletianus
Paleis van Diocletianus
Stari Grad Split

De haven

Split staat ook zeker bekend om de jetset. Helaas is mijn portemonnee niet zo toereikend om met mijn eigen jacht naar Split te varen. Wel heel leuk om te zien de jetset en een voorstelling te maken hoe het zou zijn om zo’n super jacht te bezitten. Voor nu heerlijk om van afstand naar te kijken. Het nodigt ook uit om in de avond langs de haven te wandelen om het eten te laten zakken. Er zijn diverse plekken om van het uitzicht te genieten op de bankjes of aan de waterkant.

Split vind ik een verrassende stad die een bezoek zeker waard is voor een paar dagen. De bezienswaardigheden staan compact bij elkaar en heb je snel gezien. Echter de sfeer, temperatuur en fantastisch uitzicht op de Adriatische Zee maken deze stad tot een gewilde bestemming.

Sign Split

Tot de volgende reisavontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.