?> De Outback van Australië - Op reis met Ilse

Daar stond ik dan in de Outback van Australië in Kata Tjuta National Park te wachten totdat de zon haar magische krachten zou gebruiken om de heilige rots van de Aboriginals ‘Uluru’ van kleur te laten veranderen. Door de verschillende invalshoeken van licht tijdens zonsopkomst en zonsondergang neemt de reusachtige rots diverse kleuren aan. Een waar schouwspel om stil van te worden in het hart van Australië. Ik ben dit keer in de Outback!!!

De Outback van Australië is geweldig om mee te maken. Wat een ervaring om te rijden in dit immens groot land zonder een ander voertuig tegen te komen. Alice Springs gelegen in het midden van de Outback is een kleine stad en totaal geïsoleerd van de buitenwereld. Het is een stad die afhankelijk is van het toerisme en daardoor goede infrastructuur heeft en diverse restaurants. Verder heeft de stad een mooi uitzichtpunt om van te genieten. Het is leuk om een dagje hier aanwezig te zijn in het centrum van maar vijf straten. Even opladen voor het nieuwe avontuur verder de Outback in.

De stad is voornamelijk het beginpunt om naar de andere hoogtepunten te reizen. Zo ook die van mij. Vanuit hier wilde ik met twee andere meiden met de campervan die we samen in Cairns hadden gekocht ruim 450km rijden naar de eyecatchers van de Outback rijden: Uluru, de Olga’s en Kings Canyon.

Uluru in de Outback

Uluru of ook wel Ayers Rock genaamd is van grote betekenis voor de Aboriginals, de inheemse bevolking van Australië. De rots is verbonden met hun mythologie, de Droomtijd. In de rots zie je diverse schilderingen die allemaal een betekenis hebben voor de Aboriginals. Aangezien de rots een heiligdom is, is het verboden om te klimmen op Uluru. Gelukkig kan je er wel van genieten tijdens een wandeling rondom van ongeveer 10 km. Onderweg staan een aantal borden met uitleg over de schilderingen. Ontzettend leerzaam om hier een aantal uur de tijd voor te nemen.

Tijdens mijn backpackreis was ik hier met twee andere meiden. Na de meest bijzondere zonsopgang ooit te zien, besloten we om de benen te strekken en te genieten van de reusachtige rots. Ondanks dat het wel echt druk was bij het uitzichtpunt voor de zonsopgang, was het bij de rots nagenoeg rustig. We hadden eigenlijk de rots voor onszelf, wat fantastisch was om er intens van te genieten. Halverwege kwamen we alleen een groepsreis tegen in tegenovergestelde richting waarvan de gids wat algemene informatie vertelde. Op gehoorafstand staan luisteren naar de informatie. Ik bleef natuurlijk wel een backpacker… Haha!! Verder gelopen en na 2,5 uur met een voldaan gevoel de campervan gepakt voor de volgende activiteit.

De Olga’s in de Outback

In het Kata Tjuta National Park kan je niet alleen Uluru bewonderen, maar ook het 25km verder gelegen Kata Tjuta (De Olga’s). Deze groep monolieten zijn minder bekend dan Uluru, maar zeker net zo indrukwekkend. In de taal van de Aboriginals betekend Kata Tjuta ‘veel hoofden’. Ook zijn de Olga’s een heiligdom voor de Aboriginals. Om deze reden is het niet toegestaan om het oostelijke gedeelte te betreden. De rest van Kata Tjuta kan je wel bezichtigen door middel van een wandeling. De Valley of the Winds is zo’n wandeling van 7km voor de durfals met stevige schoeisel. Tijdens deze wandeling kom je langs diepe kloven en valleien waar je hier en daar stevig moet klimmen. Een mooie wandeling was het om de Olga’s van dichtbij te bezichtigen. Ook op het platform heb ik genoten van dit natuurwonder.

Kings Canyon in de Outback

Om echt te genieten van het landschap van de Outback zou ik Kings Canyon aanraden. Even de benen strekken voor een paar uur. Laat je betoveren door het indrukwekkende rode landschap, kliffen, palmbomen en metershoge zandstenen wanden van de Kings Canyon. Je kan in de kloof kiezen tussen diverse wandelingen mogelijk van 2 tot 6 km. De populairste route is Rim Walk van 6km en duurt tussen 3 a 4 uur. De afwisseling tijdens deze wandeling is fantastisch. Je wandelt langs de Garden of Eden. Staat bekend om de kloof met palmbomen en even verderop kom je langs rotsformaties ‘Lost City’. Maak je klaar om veel te dalen en stijgen tijdens deze wandeling, maar de beloning is waanzinnig.

Ik vond de Outback van Australië echt geweldig om mee te maken. Het is zo bijzonder om helemaal geen stad om je heen te hebben wanneer je bij deze bezienswaardigheden bent. De dichtstbijzijnde stad is Alice Springs en nog steeds 400km verderop. Wanneer je de Outback gaat bezoeken, denk er dan aan om je goed voor te bereiden. Neem genoeg water mee, zorg dat je tank vol is en neem reserve mee en ook een reserveband kan waardevol zijn. De ervaring dat je op de weg niemand kan tegenkomen is bijzonder.

Nadat je oud&nieuw hebt gevierd in Sydney, zou ik het vliegtuig pakken en naar Alice Springs vliegen voor een volgend avontuur in de Outback van Australië.

Tot de volgende avontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.