?> Kerstmarkt in Düsseldorf - Op reis met Ilse

Het laatste weekend voor kerst 2021 was ik samen met mijn moeder gezellig op de kerstmarkt in Düsseldorf. Heerlijk om op avontuur te gaan. Het was al lange tijd een wens van mij om een keer een kerstmarkt te bezoeken in Duitsland. Vorig jaar wilden mijn moeder en ik al gaan, maarja iedereen weet nu wel waarom dat niet doorging. 2021 is dan ook het jaar van de voortzetting van onze traditie: het bezoeken van een kerstmarkt.

Wat direct opviel was dat heel Nederland de weg naar Düsseldorf wist te vinden. Op elke hoek van de stad hoorde je Nederlands om je heen. Best wel jammer, want als je in het buitenland bent wil je ook het gevoel hebben dat je ver weg van ons kikkerlandje bent. Ook best wel veel groepen jongeren en gezinnen die er waren.

Ons hotel ‘Tulip Inn Düsseldorf’ was nagenoeg in het centrum en binnen mum van tijd stonden we in de winkelstraat. Begin van de middag op zaterdag was het al super druk bij de winkels. Iedereen druk bezig om de laatste inkopen voor kerst te doen. Echter kom je niet in een winkel zonder het laten zien van je QR code of herstelbewijs. Om te voorkomen dat je dit bij elke winkel moet doen, staan er op diverse punten in de stad mensen die alles controleren en je een bandje om de pols geven dat je kan tonen. In Duitsland wordt echt 2G gehanteerd. Voor de restaurants dien je wel ten alle tijden je QR code te laten zien. Anders kom je echt niet binnen.

Kerstmarkten in het centrum van Düsseldorf

Verdeeld over de stad staan diverse kerstkramen. Ook hier geldt dat je je QR code moet laten zien of je bandje om je pols dat je al bent gecontroleerd. Ik had best hoge verwachtingen van de kerstmarkt na het inlezen op internet. Het was dan ook even een teleurstelling dat het niet helemaal voldeed aan mijn verwachtingen. Dit kwam mede doordat er heel weinig kramen waren met daadwerkelijk kerstspullen. Op de kerstmarkt van Haarzuilen waar ik een paar keer ben geweest kan je wel heerlijk veel kerstspullen kopen. In Düsseldorf was de verdeling 80% eet/drinkkramen en 20% kerstspullen. Bij één kraam hebben we een langere tijd stil gestaan. Hier was iemand bezig met het blazen van glas in diverse vormen. Mooi en knap om te zien.

De overgang tussen de winkelstraat en het begin van de oude stad hadden ze een kerstmarkt neergezet met een heuse ijsbaan. Was behoorlijk groot voor jong en oud om te genieten van het ijs. Brengt toch altijd wel sfeer op zo’n kerstmarkt. Alleen kerstmuziek miste nog….Op weg naar de oude stad stonden nog een paar kramen. De kerstmarkt aan de Marktplatz was vrij groot met een grote versierde kerstboom. Deze was in de avond ook gezellig verlicht. Naast deze kerstmarkt stond nog een andere met een grote reuzenrad. Jammer genoeg was het bewolkt, waardoor het vrij kansloos was om erin te gaan om te genieten van het uitzicht. Hier was het wel voornamelijk eetkramen. Dat kwam goed uit, want mijn maag begon aardig te knorren. Gekozen voor gefrituurde deeg met bovenop tomaten, parmaham en rucola. Heerlijk! Ik vond het smaken naar oliebollen deeg. Het vulde ieder geval goed.

Eerder dan verwacht waren mijn moeder en ik klaar met het bezoek aan de kerstmarkt. Het was nog maar halverwege de middag. Besloten om ons weer te begeven in de drukke winkelstraat. Toch voor de zekerheid mondkapje op. Ik wilde voor geen goud het kerstfeest een week later missen met familie. Elk jaar kijk ik daar ontzettend naar uit! De leukste winkel was toch wel de ‘Christmas shop’. Een drie verdieping tellende winkel vol met kerstspullen. Ik was even een klein kind en in deze winkel heerlijk geslaagd. Na het bezoek aan de kerstwinkel was het al aan het schemeren. Terug naar het hotel om even de voetjes rust te gunnen.

Kerstmarkt in het donker

Toch krijgt een kerstmarkt pas sfeer als de lichten branden in het donker. Gelijk was het een ander gezicht om over de kerstmarkten te struinen. Vooral bij de schaatsbaan was het gezellig en bij de kerstmarkt aan de Marktplatz. Het reuzenrad was mooi verlicht in blauwe kleuren. Toch nog even genoten van de kerstsferen in de avond.

Zondag in Düsseldorf

De volgende dag in de ijzige kou, de oude stad van Düsseldorf beter bekeken. Een gezellig stuk van de stad aan de rivier Rijn. Het was een mooi gezicht om het reuzenrad er bovenuit te zien steken. Langs de rivier een stuk gelopen, maar daarna was het toch echt tijd om op te warmen met een kop thee. Wat had ik het koud. Brrrrr!!!! Een gezellig klein en knus cafétje gevonden tegenover de kerstmarkten waar we lekkere taart en warme drank hebben genomen.

Op weg naar de auto nog even gestopt bij diverse kramen, waar ik het niet kon laten om nog een sieraad als aandenken te kopen. Wat ik wel vreemd vond, is dat de winkels op zondag gesloten waren. Kan je nagaan hoe verwend we zijn dat we van een grote stad verwachten dat je op zondag ook kan winkelen. Gelukkig hadden we dat de dag daarvoor al een beetje gedaan. Door de stilte van de stad, was de sfeer wel weg op zondag. Dat was jammer!

Al met al had ik wel meer verwacht van de kerstsfeer in de stad Düsseldorf. Het centrum was eigenlijk nauwelijks versierd met kerstattributen. De kerstmarkt in Düsseldorf was wel gezellig versierd met een kerstboom, maar te weinig stallen voor kerstspullen naar mijn idee. Het is ieder geval wel leuk om een keer gezien te hebben. Misschien volgend jaar nog een keer proberen in Hamburg.

Tot de volgende avontuur!

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

2 reacties

  1. Leuk geschreven. Leuk die foto’s erbij. Ondanks dat het niet helemaal was wat je verwachtte een positief stuk. Precies zoals het was. Op naar de volgende kerstmarkt. Mischien Valkenburg?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.