?> De top 10 bezienswaardigheden van Madeira - Op reis met Ilse

Vol goede moed de wandelschoenen aangetrokken om het natuurschoon te ontdekken op Madeira. Echter heeft de zon andere plannen deze week in het binnenland. Ik heb nog nooit zoveel mist in één week gezien. Geen tijd om treuren, want Madeira heeft veel meer te bieden dan alleen wandeltochten. Tijd om je mee te nemen naar de top 10 bezienswaardigheden van Madeira.

1. Ponta da Sol

Een idyllisch plaatsje met een waanzinnige zonsondergang. Ponta da Sol staat bekend om de kleurrijke huizen. Met de zon in je gezicht en uitzicht op het kiezelstrand smaakt het diner voortreffelijk.

Ponta do Sol
Ponta do Sol
Ponta do Sol

2. Santana

Een toeristische plek in het noorden van Madeira, maar wel waard om even te bezichtigen. In Santana staan Casas Típicas de Santana. Kleine rietendaken huizen waar vroeger in is gewoond. Staat tegenwoordig op de lijst van Heritage. Op goed geluk kan de auto op een kleine loopafstand in een zijstraat geparkeerd worden.

Casas Típicas de Santana

3. Calheta

Direct aan de kust is het een verademing om de zonnestralen op mijn huid te voelen. Na een aantal dagen alleen maar mistig weer in het binnenland, pak ik de strandstoel/parasol en strijk ik neer met een boek in de hand. Super leuk om het eiland te leren kennen, maar de batterij moet even opgeladen worden. Een hele dag liggen zonnebaden op het strandje dat Calheta rijk is. Je kan zelfs even afkoelen in het water dat is gescheiden van de zee. In de avond is het tijd om de honger te stillen. Net achter het strandje kan er gekozen worden uit diverse restaurants allemaal met uitzicht op de yachts.

Calheta
Calheta

Geen zorgen om de auto of voedselvoorraad overdag bij het strand. Er is een parkeergarage bij de supermarket. Of de auto parkeren op straat. Let op, het is betaald parkeren.

4. Lagoa do Fanal

Een sprookje om hier rond te lopen. Je waant je hier in een mistig ambiance rondom het lauriersbos. Het is al laat op de dag wanneer wij de zoveelste bui trotseren. Snel gerend naar de auto om dan uit te stappen met de geur van de regen om je heen. Je ziet niets om je heen en dan opeens zie je allemaal bomen met een deken van mist om zich heen. Niemand om je heen en het gevoel van desoriëntatie is snel gemaakt. Er is een langere wandelroute mogelijk door het bos. Door tijdsgebrek op het hoofdveld gebleven om te genieten van deze mysterieuze sfeer.

Lagoa do Fanal
Lagoa do Fanal
Lagoa do Fanal

5. Porto Moniz

In het uiterste van het noordwesten dompel je onder in de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz. Tussen de rotsen door vult het zeewater de natuurlijke zwembaden. Tijd om de Atlantische Oceaan te trotseren. De zwembaden met een restaurant tussen de rotsen is gratis. De natuurlijke zwembaden verder van de boulevard is betaald.

Porto Moniz

6. Encumeadapas

Op Madeira zijn de wegen een pareltje om met de auto te rijden. Een must op Madeira is de Encumeadapas. Een slingerweg hoog door het binnenland met een landschap die voortdurend veranderd door de mist om je heen. Kijk niet raar op als je opeens koeien langs de weg ziet lopen of liggen.

Encumeadapas
Encumeadapas
Encumeadapas

7. Cabo Girao

Cabo Girao

Tijd voor hoogtevrees is hier niet bij. Op een hoogte van 580 meter kijk je loodrecht naar beneden op een glazen skywalk. De zee zie je tegen de rotsen beuken. Kom tegen het eind van de middag om een grotere kans te hebben om geen entree te hoeven te betalen. Ieder geval dat was bij mij het geval. Wel is het parkeren lastig bij Cabo Girao. Zeker als het druk is, kan er een probleem ontstaan om de auto te parkeren. Er is nauwelijks parkeergelegenheid.

8. Bron van Levado do Alecrim bij Rabacal

Toch de benen willen strekken? Een populaire wandelroute is Bron van Levado do Alecrim bij Rabacal. Langs levades wandel je uiteindelijk naar de vijf watervallen. Na stevig klimmen en dalen kom je oog in oog te staan met de kracht van het water. Zittend op de rotsen kan je de benen even laten rusten om vervolgens dezelfde route weer terug te lopen. Jammer genoeg is de wandeling geen rondje en dien je zo nu en dan te stoppen om tegemoet komend verkeer voor te laten gaan. Buik in en wachten op je beurt.

Bron van Levado do Alecrim
Bron van Levado do Alecrim
Bron van Levado do Alecrim

9. Cascata dos Anjos

Cascata dos Anjos, Madeira

Alleen hier op Madeira is het mogelijk. Ten noorden van Ponta do Sol stort deze waterval op de weg. Een bijzonder gezicht om te zien. Wat deze waterval zo bijzonder maakt, is het onderdoor rijden met je auto. Hoor het kletteren van het water op het dak van de auto. Absoluut een ervaring! Om hier te komen dien je door een nauwe tunnel te rijden vanaf de kant van Madalena do Mar.

10. Parque Natural do Ribeiro Frio

Het hoogste punt van Madeira is deze wandeling in het Parque Natural do Ribeiro Frio niet te missen. Net als de rest van de week, werkt het weer helaas niet mee. Alleen al voor dit park moet ik een keer terugkomen naar Madeira. Zo nu en dan trok de mist op en kon ik zien hoe prachtig het uitzicht is.

Parque Natural do Ribeiro Frio
Parque Natural do Ribeiro Frio

Gelukkig zijn de wandelschoenen niet voor niets mee gegaan naar het wandeleiland. Helemaal in het oosten van Madeira geniet je van vergezichten waar je u tegen zegt. Deze parel van een wandeling is de vinden op het schiereiland Ponta de São Lourenco.

Madeira is een eiland voor een actieve vakantie. Niet alleen de wandelingen, maar ook de top tien bezienswaardigheden van Madeira maakt dit eiland een geliefde vakantiebestemming. Op maximaal vijf uur vliegen kom je terecht in een andere omgeving. Geniet van je actieve vakantie!

Tot de volgende reisavontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.