?> Chiang Mai, de relaxte tempelstad van het noorden! - Op reis met Ilse

Thailand, het land van de gulle glimlach. Een prachtige regio gekenmerkt door bergen, valleien en rijstvelden. Een absolute bestemming voor natuur- en cultuurliefhebbers. Het noorden wordt gekenmerkt door de steden Chiang Mai, de hoofdstad van het noorden, het hippe Pai in het noordwesten en Chiang Rai in het noordoosten. In 2018 heb ik tijdens mijn backpack tijd door heel Thailand gereisd. Mijn reis in Thailand begon in het noorden. Als eerste zal ik mijn kennismaking met de stad Chiang Mai in deze blog toelichten. Ik heb genoten van deze enerverende stad waar ik mij absoluut niet heb verveeld. Lees hieronder mijn tips voor Chiang Mai en omgeving.

De tweede grootste stad van Thailand is Chiang Mai, gelegen in het noorden. Chiang Mai staat bekend om de vele tempels, prachtige natuur in de omgeving en is zeer geliefd bij de backpackers. Verblijf zeker een aantal dagen in deze gezellige stad. Vervelen zul je beslist niet doen.

Wat Chedi Luang

De meest bijzondere tempel in de stad is Wat Chedi Luang. Bezoekers komen naar deze tempel voor een gesprek met een monnik. Dit kan een gesprek zijn van 5 minuten of een heel uur. Ontzettend intrigerend om te weten hoe het leven van een monnik eruit ziet. Je mag van alles vragen en voor de monnik is het een unieke kans om zijn Engels te oefenen in gesprek met een buitenlander. De kledingvoorschriften zijn streng en de schouders en knieën dienen zeker bedekt te zijn voor een bezoek aan deze tempel.

Loy Krathong festival

Toevallig was ik in Chiang Mai een paar dagen voor het Loy Krathong festival, het lichtfestival. Als reiziger is het goed om te weten wanneer dit festival gaande is om voortijdig een accommodatie te regelen. Het is onmogelijk om op de bonnefooi een verblijfsplaats te regelen wanneer het festival gaande is. Het wordt ieder geval gehouden in november. Aangezien de datum afhankelijk is van de volle maan, kan de exacte tijd per jaar verschillen. Naarmate het festival nadert kan je duidelijk merken dat de stad drukker wordt.

Tijdens het festival worden er duizenden bootjes genaamd krathongs losgelaten op de rivier. De krathongs worden gemaakt van bananenbladeren en versierd met bloemen, wierrookstokjes, een kaars en soms etenswaar. Er zijn twee redenen waarom de boeddhisten dit doen.

  1. Om vergeving te vragen aan de watergod voor het vervuilen van het water
  2. Om ergernissen, woede en bad karma te verlossen

Iedereen is vrij om een krathong te water te laten. Je kan ze overal kopen in de stad. Ook wordt dezelfde avond een lampion opgestoken om de goden te vragen om het komend jaar te zegenen en te vragen naar geluk. Indien je van plan bent om in november Chiang Mai te bezoeken, kan ik zeker het festival Loy Krathong aanraden. Voor november 2021 wordt het gehouden op 18-20 november.

Wat Phrathat Doi Suthep

Op 15km van Chiang Mai ligt Wat Phrathat Doi Suthep dat gebouwd is in 1383. Een boeddhistische tempel die het gehele jaar wordt bezocht door pelgrims van de gehele wereld. Voor toeristen is deze tempel ook geopend. Eenmaal bij de tempel aangekomen, kan je ervoor kiezen of met de kabelbaan naar boven of de 309 treden betreden. De tempel is te bereiken vanaf het centrum van Chiang Mai met een gehuurde scooter of met een tuktuk/songthaew.

Huay Tung Tao Lake

Gelegen op nog geen half uur buiten de stad, ligt dit juweeltje van een meer omgeven door bergen. Een prachtig meer waar je de hele dag lekker kan ontsnappen aan de drukte van de stad. Ontspan onder het genot van een heerlijke Thaise maaltijd in de vele bamboehutjes gevestigd langs het meer. Vergeet zeker de zwemkleding niet om lekker te zwemmen in het meer. Makkelijk te bereiken met de scooter. Bij het ingang van het park dien je entree te betalen van THB 20 per persoon.

Doi National Park

Het National Park gelegen ten westen van Chiang Mai kan bezocht worden tijdens een tour of op eigen gelegenheid met een scooter. Het laatste is wat avontuurlijker en prachtig om tussen de bergen zelf te rijden. Let wel op: het is een tocht van ruim twee uur enkele reis. Het National Park is een waar genot voor de natuurliefhebber. Er zijn een aantal redenen om het park te bezoeken. Als eerste een bezoek aan De Doi Inthanon, de hoogste bergtop van Thailand van 2565m. Deze bergtop is makkelijk te bereiken en alleen het laatste stuk dien je zelf te klimmen. Wordt goed aangegeven. Verder de Royal twin Pagoda’s. De stoepa’s met de naam Naphamethinidon en Naphaphonphumisiri. Zij representeren de koning en koningin en rijzen boven het landschap uit. Om de dag af te sluiten kan je de watervallen die het park rijk is bezoeken. Heerlijk verkoelend de waterspetters.

Elephant Nature Park

Het Elephant Nature Park redt olifanten van de praktijken van bijvoorbeeld olifant rijden en het werken in de houtindustrie. Hier in dit park kunnen de olifanten weer zichzelf zijn en leven in vrijheid. Er zijn een aantal tours die je kan boeken. Dagtochten, maar ook kan je ook overnachten op het park. Het voordeel van het laatste is dat je op dag 2 de olifanten mag voeren. Dat was echt fantastisch om zo dicht bij een olifant te kunnen staan.

Vanuit Chiang Mai is het een uur rijden naar het Elephant Nature Park. Onderweg wordt een video getoond waar het park voor staat en wat de reden is waarom de olifanten opgevangen moeten worden. Schrijnend om te weten dat het hard nodig is dat er een Elephant Nature Park is voor olifanten.

Bij aankomst worden de regels in de omgang van de olifanten uitgelegd, gevolgd door de voedertijd. Op een platform leg je de bananen in de slurf van de olifant. Hierna tijd om tussen de olifanten te lopen. De gids leid je rond over het park en vertelt het levensverhaal van de olifant. Er zijn een aantal olifanten die je mag aanraken. Van te voren wordt dit aangegeven door de gids. Elke olifant moet namelijk anders benaderd worden vanwege zijn eigen verhaal. Na de lunch kan je zien dat de olifanten in bad gaan en daarna de modder in. Helaas is het niet meer toegestaan om met je groep emmers water over de olifanten te gooien. Een bijzondere ervaring om zo dicht bij de olifanten te staan.

Ben je op zoek naar een bestemming met diverse bezienswaardigheden, dan is Chiang Mai een absolute aanrader. Ondanks dat het de tweede stad is van Thailand, voelt Chiang Mai als een groot dorp. Prachtige tempels in de stad, bijzondere natuur in de omgeving en een bezoek aan de olifanten is een bezoek waard aan het noorden van Thailand. Perfect als combinatie met Bangkok. Deze prachtige stad komt in een latere blog aan bod.

Geniet van de voorpret. Ik heb er een geweldige tijd gehad.

Tot de volgende reisavontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.