?> De top 10 van de historische stad Berlijn - Op reis met Ilse

Berlijn die in het teken staat van de geschiedenis van de 20ste Eeuw. De sporen van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog zie je verspreid over de stad. Het is echt een stad die geschiedenis ademt waar je ook bent in de stad. Het is een prachtige stad voor een stedentrip. Hieronder de top 10 bezienswaardigheden die je niet kan overslaan tijdens een bezoek aan deze historische stad.

  1. Holocaust Museum

De stad Berlijn ademt geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Het Holocaust Monument is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging. Het zijn betonblokken variërend in hoogte waar je doorheen kan lopen. Onder de betonblokken is een expositieruimte gevestigd om te bezoeken. Alles in het teken van de Jodenvervolging. Erg indrukwekkend om hier te lopen. Het is gevestigd vlakbij Potsdamer Platz.

2. Muur van Berlijn

De Berlijnse Muur is gebouwd in 1961 dwars over het plein van Potsdamer Platz. Het was de scheidslijn tussen het communistische Oosten en het demografische Westen. Het idee van de muur was om ervoor te zorgen dat minder Oost-Berlijners gingen vluchten naar het Westen. De muur heeft er 28 jaar gestaan en pas op 09 november 1989 viel de muur. Een jaar later in oktober 1990 werd Duitsland herenigd. Nu is Potsdamer Platz een modern plein met hier en daar nog segmenten van de Berlijnse Muur. De muur is nu het decor van muurschilderingen.

3. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie is een plek in Berlijn om even stil te staan wat zich hier vroeger heeft afgespeeld. Vroeger was dit een doorgang tussen Oost en West Berlijn. Hier staat een wachtershuisje met twee soldaten erin. Iets verderop kun je foto’s zien van deze periode en van Oost-Berlijners die probeerden te vluchten naar West Berlijn. Indrukwekkend om te zien.

4. Brandenburger Tor

De toegangspoort van Berlijn is uiteraard Brandenburger Tor aan de Unter den Linden. Deze stadspoort is gebouwd in 1788 en is tijdens de Tweede Wereldoorlog gelukkig niet gebombardeerd. Een prachtige fotogenieke toegangspoort die symbool staat voor de Duitse eenwording. Tijdens de Koude Oorlog was het namelijk niet mogelijk om deze te passeren vanwege de muur gebouwd net achter de Brandenburger Tor. Op het plein staan paard en wagen klaar voor een rondrit door de stad.

5. Reichstag

In de nabije omgeving van de Brandenburger Tor staat het indrukwekkende parlementsgebouw van Duitsland ‘Reichstag’. Het meest opvallende van het gebouw is de koepel die pas in eind jaren 90 is ontworpen door Norman Foster. Na jarenlange heropbouw van het gebouw door brand en bombardementen werd de Reichstag officieel in 1999 in gebruik genomen. De koepel van het gebouw is gratis te bezoeken zonder begeleide tour, maar een reservering is wel verplicht. Wat deze koepel extra indrukwekkend maakt is het feit dat je vanaf de koepel het parlementskamer in kan kijken. Vanaf het dakterras heb je op een heldere dag een mooi uitzicht over de stad Berlijn.

6. Berliner Dom

Gebouwd in 1905 is de Berliner Dom een Protestantse kerk, museum en concert hal in één. De Berliner Dom is gevestigd aan de rivier Spree met een oase aan groen omheen om heerlijk te zitten en genieten. Vanaf het dak van Berliner Dom en na het betreden van 167 traptreden heb je een prachtig uitzicht over de stad.

7. Kurfürstendamm

Wil je ook eens heerlijk winkelen en genieten van de restaurants die Berlijn rijk is, dan dien je naar Kurfürstendamm te gaan. Een walhalla voor de winkelliefhebber. In deze winkelstraat van 3,5km lang staat het grote warenhuis KaDeWe. Hier ben je wel even zoet op zoek naar een leuk kledingstuk. De Kurfürstendamm is de Champs-Elysees van Berlijn met de prachtige winkels, restaurants en huizen.

8. Schloss Charlottenburg

Vanaf Kurfürstendamm is het een half uur lopen naar Schloss Charlottenburg gevestigd in West Berlijn. Een Pruisisch paleis bestaande uit een hoofdgebouw met drie kleinere gebouwen eromheen. Goed om te weten dat je voor elk gebouw apart entree moet betalen. Of je kan een dagpas aanschaffen, dan kan je alle drie de gebouwen in. Ikzelf ben er niet in geweest. Ik had meer oog voor de prachtige tuin omheen. Je kan hier prima wandelen in deze vrij grote tuin en genieten van de schoonheid van de bloemen.

9. Tiergarten

Het grootste stadspark van Berlijn waar ook de dierentuin in gevestigd is. Het park wordt omgeven door bezienswaardigheden, ambassades en regeringsgebouwen waardoor het een bedrijvig park is. Het is de ontmoetingsplaats voor veel inwoners van Berlijn. Je kan hier perfect wandelen over romantische bruggetjes, door verschillende landschappen en onderweg kom je verwijzingen tegen over de geschiedenis. Een leuke afwisseling tijdens het bezoeken van de historische bezienswaardigheden die de stad rijk is om een middag te vermaken. Neem de kleine paden en verdwaal door het park. Altijd een verrassing wat je gaat tegen komen.

10. Museumsinsel

Gevestigd op Spree Island bestaat dit gedeelte uit musea gebouwd tussen 1830 – 1930 en staan op de Unesco World Heritage lijst sinds 1999. Het herbergt 5 musea te denken aan:

  • Pergamonmuseum – oude Griekse en Romeinse beeldhouwwerken. Het museum staat bekend om de indrukwekkende archeologische reconstructies. Een voorbeeld is Pergamon Altar en Babylonian Ishtar Gate.
  • Altes museum – wisselende tentoonstellingen. Verzamelingen van antieke sculpturen, wapens, sierraden en schatten uit de Griekse kunstgeschiedenis.
  • Neues museum – de Egyptische collectie alsmede de prehistorische, historische en etnografische collectie.
  • Bodemuseum – van de 3de tot 19de-eeuwse Byzantijnse kunst gemaakt door Wilhelm von Bode herbergt het museum
  • Alte Nationalgalerie – Europese kunst uit de 19de eeuw zoals beelden en schilderijen van Ceasar en Cleopatra.

Berlijn is een prachtige stad voor een stedentrip. Er is van alles te beleven dat je hier zeker een aantal dagen gaat vermaken. Laat je heerlijk onderdompelen in de cultuur en geniet van alles wat deze stad te bieden heeft.

Benieuwd naar een andere Duitse stad voor een stedentrip? Lees dan mijn blog over de relaxte stad Hamburg, gevestigd in het noorden van Duitsland.

Tot de volgende avontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.