?> IJsland, ontdek de magie met 4 uur daglicht!!! - Op reis met Ilse

De kerstperiode vind ik altijd een erg leuke maand om mee te maken. Zo ging ik in 2016 op avontuur naar IJsland een week voor kerst. Een magische week om met 4 uur daglicht de bezienswaardigheden van IJsland te ontdekken. Uiteraard had ik ook de hoop om het Noorderlicht te kunnen zien. Benieuwd hoe het is om met 4 uur daglicht te reizen? In onderstaande blog vertel ik het je.

Blue Lagoon

Direct bij aankomst had ik geregeld om eerst naar het warmwater complex ‘Blue Lagoon’ te gaan niet ver van de luchthaven. Een prachtige manier voor een eerste kennismaking met IJsland. Blue Lagoon is door de IJslanders zelf aangelegd en is ontstaan uit geothermisch verwarmd zeewater. Heerlijk aangenaam is het water tussen de 37 en 40 graden. Zeker op een koude decemberavond. De kleur van het water ontstaat door de zon en de drie ingrediënten van het water: silica, algen en mineralen. Bovenal is het in de Blue Lagoon een paar uur genieten. Heerlijk ontspannend beginnen aan de vakantie. Je spullen kan je opbergen in een locker. Houd er rekening mee dat het erg toeristisch is en druk kan zijn. Bezoek de website van Blue Lagoon voor je entreebewijs om de vakantie goed te beginnen.

Reykjavik

Ontspannend en al werd ik door de luchthaven shuttle voor mijn accommodatie afgezet in het centrum van Reykjavik. Een schattige kleine kamer waar het bed net in paste. Tijdens mijn verblijf in IJsland moest ik wel erg wennen aan de zwavellucht tijdens het douchen. Op een gegeven moment wen je er ook wel aan. Dat is de magie die bij IJsland hoort.

Hoofdstraat Laugavegur

De volgende dag op tijd uit bed en voor mijn gevoel was ik aan het ontbijten in de nacht in plaats van 09:00 uur in de ochtend. Een rare gewaarwording. Zelfs om 10:00 uur klaar voor mijn avontuur in de stad, was het nog altijd donker.

Reykjavik is geen grote stad en qua bezienswaardigheden heb je het in één a twee dagen gezien. De stad bestaat uit één lange hoofdstraat ‘Laugavegur’ richting de haven waar alle winkels en restaurants zijn gevestigd. Vanwege kerst was de straat leuk versierd met verlichting. Ik werd er helemaal blij van. Als boekenliefhebber was ik aangenaam verrast door de sfeervolle boekenwinkels met een paar tafels en stoelen voor de ramen. Heerlijk om onder het genot van een warm drankje te beginnen aan je net gekochte boek.

Wanneer je de hele straat uitloopt (ook niet mega lang) kom je vanzelf bij de haven. Het is een leuk gebied om doorheen te wandelen. Eindelijk rond 11:00 uur begon het wat lichter te worden door de schemering. Het blijft altijd net schemeren. In december wordt het nooit echt licht. Rond 14:00 – 14:30 uur begint het alweer donker te worden. Hier moet je echt rekening mee houden als je het eiland wil gaan verkennen.

Walvismuseum

Terug bij mijn stadstour in Reykjavik. Bij de haven is het walvismuseum gevestigd. De moeite waard om te bezoeken. Hier kom je door middel van skeletten en video’s meer te weten over de verschillende soorten walvissen. In Reykjavik kan je ook op walvis excursie. Aangezien het december was en kans op een ruige zee heb ik deze kans voorbij laten gaan.

Hallgrímskirkja

Een ander hoogtepunt van de stad is Hallgrímskirkja kerk en maar liefst 74 meter hoog. Van verre pronkt de kerk al zichtbaar. Het is prachtige architectuur en ook van binnen is de kerk mooi om te bewonderen. Wil je de stad van bovenaf bezichtigen? Dan kan je een ticket kopen en met de lift naar boven om in december te klappertanden en de gekleurde daken te aanschouwen.

Seljalandsfoss waterval

Na twee dagen in Reykjavik te zijn verbleven, begin ik langzamerhand te wennen aan de weinige uren daglicht. Het is echt een rare gewaarwording dat het nooit volledig licht wordt. Dat is ook wel de magie van IJsland. In Reykjavik de huurauto opgehaald voor het volgend avontuur. De volgende overnachting stond gepland in Vik. De meest zuidelijke plaatsje van IJsland.

Op weg naar Vik kom je langs Seljalandsfoss waterval, gelegen direct aan de ringweg nr. 1. Deze 60 meter hoge waterval is een bekende attractie van IJsland in het zuiden. Het bijzondere aan deze waterval is dat je erachter kan lopen, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Vergeet geen waterdichte regenjas mee te nemen. Ongetwijfeld wordt je nat. Als je een klein stukje doorloopt, zie je in een kloof de Gljúfurárfoss waterval. Je kan de kloof beklimmen om nog dichter bij de waterval te komen. Pas op dat het erg slipperig kan zijn.

Vik

Vik, de zuidelijkste stad in IJsland is een klein schattig dorpje met een aantal leuke bezienswaardigheden in de buurt. Het was een mooie uitvalsbasis om even te overnachten. In het dorp is namelijk niet veel te beleven. Het idee was om nog oostelijker te gaan. Echter de volgende dag werd ik wakker in een witte wereld. Het had ontzettend hard gesneeuwd, wat een prachtig gezicht was. Rekening houdend met het weer en de hoeveelheid daglicht was het onverantwoord om verder richting het oosten te rijden. De omgeving van Vik verkend en weer terug naar Reykjavik.

Reynisfjara Beach

Vik staat bekend om de zwarte stranden bij Reynisfjara Beach. Met de sneeuw erop zorgde het voor een magisch effect. Het gitzwarte strand is te verklaren vanwege de vulkanisch gesteende dat gevormd is door de stolling van lava. Hier op het strand kan je de basaltzuilen van Reynisdrangar bezichtigen. Volgens de lokale bevolking zijn het versteende trollen. Ieder geval is het in de winter ook een bezoek waard.

Waar je zeker rekening meer moeten in de winter is dat de zee erg ruw is. Op het strand wordt dan ook gewaarschuwd voor de gevaarlijke golven. Nooit mag je met je rug naar het water staan. Is een serieus gevaar en helaas zijn er dodelijke gevallen met toeristen. Zo heb ik meegemaakt dat de zee wel heel snel opeens in een grot kwam waar ik was. Ik kon nog net op tijd een hoger heenkomen klimmen. Daarna ben ik dan ook snel de grot uitgegaan en de veiligheid weer opgezocht.

Klif Dyrhólaey

Vlakbij het strand ligt de klif Dyrhólaey, vandaar je prachtig uitzicht hebt over de stranden en rotspartijen uit het water. Toen ik er was, waaide het ontzettend hard dat ik moeite had om op de grond te blijven staan. Wanneer je in de periode mei – augustus bent in IJsland, zou ik zeker hiernaartoe gaan. De kans bestaat dat je een papegaaiduiker zal zien.

Skógafoss waterval

Ook deze waterval ligt aan de Ringweg nr 1 en is gemakkelijk te bereiken. Ik vond deze waterval indrukwekkender dan Seljalandsfoss waterval. Wellicht vanwege de breedte van 25 meter en hoogte van 60 meter. Het leuke van deze waterval is dat je via een pad naar boven kan klimmen en het gekletter van het water van boven kan horen. Deze waterval is gelegen 35km vanuit Vik richting Reykjavik.

Golden Circle

Tijdens een bezoek aan IJsland kan het beroemde rondje ‘Golden Circle’ van 300km niet ontbreken. De Golden Circle bestaat uit drie hoogtepunten Thingvellir National Park, Geysir en Gulfoss op drie rijden van Reykjavik. Aangezien ik een week voor kerst in IJsland was, heb ik dit rondje bezichtigd met een dikke laag sneeuw. Heel bijzonder om mee te maken.

Thingvellir National Park

Mijn eerste stop was Thingvellir National Park. Sinds 2004 staat dit park op de lijst van Unesco. Thingvellir National Park is bekend om de breuklijn tussen de tektonische platen van Europa en Amerika die elk jaar ongeveer 2,5 centimeter van elkaar schuiven. In het park kan je zeker heerlijk wandelen.  

Geysir

Op nog geen half uur rijden van Thingvellir National Park ligt Geysir. Het geisergebied van IJsland. Helaas is Geysir niet meer actief, maar de geiser De Stokkur zorgt voor een eruptie om de 4 a 8 minuten. Tijdens deze eruptie wordt het kokend water wel 20 meter de lucht ingespoten. Op veilige afstand kan je dit natuurlijk proces van dichtbij meemaken. Het is nog een hele kunst om de eruptie goed op foto te krijgen. Indrukwekkend om te bezichtigen.

Geyfoss

Op een paar kilometer van het geisergebied ligt de meest indrukwekkende waterval Geyfoss die ik in IJsland heb gezien. Deze waterval bestaat uit lagen waarvan het water naar beneden keldert. Door het opstuivend water is de kans groot dat er een regenboog ontstaat. Via een trap en pad kan je heel dicht bij de waterval komen. Een mooie afsluiting van het avontuur in IJsland.

De week in IJsland is voorbij gevlogen. Echt een prachtig land is het en mijn nieuwsgierigheid om het land te ontdekken met meer daglicht is aangewakkerd. Ik zou heel graag een volledig rondje willen maken. Het is zeker geen goedkope bestemming, maar het natuurschoon dat het land te bieden heeft is wonderbaarlijk. Helaas heb ik tijdens mijn verblijf het Noorderlicht niet mogen aanschouwen. Ik heb bijna alle dagen sneeuw gehad en was nauwelijks kans voor een heldere hemel. Blijft staan op mijn bucketlijst….

Wat was voor jullie het hoogtepunt in IJsland?

Tot de volgende avontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.