?> Stedenbezoek aan Mostar - Op reis met Ilse

Mostar, een stad gelegen in het zuidwesten van Bosnië en Herzegovina staat al jaren op mijn bucketlijst om een keer te bezoeken. Afgelopen vakantie is het tijd voor een bliksembezoek aan deze bijzondere stad. Ik ben op stedenbezoek in Mostar.

Vanuit Split, Kroatië is het een paar uur rijden naar Mostar in Bosnië en Herzegovina. Wanneer je de grens oversteekt, weet je direct dat je kennismaakt met een nieuw land. Het landschap is grauwer en ze houden hier heel erg van bumperkleven en inhalen als het eigenlijk niet kan. Alle vertrouwen in mijn vriend en veilig aangekomen bij de accommodatie in Mostar, net buiten het centrum. Door een strakke planning eigenlijk maar in totaal een halve dag dat we Mostar kunnen verkennen. Reden genoeg om alle tijd te pakken om Mostar direct te verkennen.

Stari Most, Mostar

Hierdoor sta ik niet veel later te popelen om eindelijk de beroemde brug van Mostar te zien. Eind van de middag is het nog steeds ontzettend druk met toeristen vanuit de hele wereld om dat ene fotomomentje van de Stari Most vast te leggen. De brug is 20 meter hoog en tijdens ons bezoek een aantal keer mogen zien hoe jongeren van de brug springen. Het is hier traditie dat hun volwassenen leven begint na het springen van de Stari Most. Onder gejuich van de toeristen wordt de sprong gewaagd in het koude water.

Stari Most, Mostar
Stari Most, Mostar

Via brede glipperige treden loop je via de brug naar de andere kant. Bovenaan de brug is het de moeite waard om even te genieten van het uitzicht op beide delen van het historisch centrum van Mostar; Čaršija. Hier staan ontelbare toeristische winkels om doorheen te struinen en kan je volop genieten van de gastronomie. De Stari Most verbindt beide delen van Čaršija.

Sinds de zestiende eeuw is de Stari Most gebouwd door de Ottomanen, onderdeel van deze prachtige stad. Helaas is de brug volledig verwoest in 1993 tijdens de Bosnische oorlog. Pas tien jaar later wordt er begonnen met de restauratie en sinds 2004 staat Stari Most op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Mostar

Bezoek aan Museum of War and Genocide Victims

Mostar

De geschiedenis van de Bosnische oorlog kan je niet vergeten tijdens een stedenbezoek in Mostar. In dit museum bestaande uit twee verdiepingen kom je oog in oog te staan met verhalen uit de oorlog en voorwerpen die zijn gevonden die bij de slachtoffers horen. Ontzettend indrukwekkend om hier rond te lopen. Het museum is gevestigd in het centrum en voor een kleine entreeprijs kom je meer te weten wat er tijdens de Bosnische oorlog zich heeft afgespeeld.

Net buiten het historisch centrum van Mostar

Vanwege ons bliksembezoek aan Mostar niet de kans gehad om volledig de stad te verkennen. Om wel een zo goed mogelijk beeld te krijgen een ronde buiten het centrum gelopen. Hier zie je nog duidelijk de kogelgaten in de gebouwen. Heftig om te zien en in te beelden dat hier zwaar gevochten is. Ik kan mij niet voorstellen hoe het is om continue te leven in angst. Gelukkig hoef ik dat niet te ervaren.

geschiedenis Mostar
kogelgaten Mostar

Een stedenbezoek aan Mostar is een indrukwekkend bezoek. Enerzijds is Mostar een toeristische trekpleister van Bosnië en Herzegovina. Anderzijds wanneer je net buiten het centrum loopt, wordt je op de feiten gedrukt dat hier een oorlog gaande is geweest. Toch is een stedenbezoek aan Mostar zeker de moeite waard voor een kennismaking van Bosnië en Herzegovina.

Tot de volgende reisavontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.