?> Natuurerfgoed Teide National Park - Op reis met Ilse

De attractie van Tenerife is de vulkaan El Teide. Over het hele eiland heb je zicht op deze nog actieve vulkaan en hoogste top van Spanje op 3718 meter hoogte. Op een zonovergoten dag heb ik de auto gepakt en verwonderd over het unieke vulkaanlandschap tijdens een dag in Natuurerfgoed Teide National Park. Ga je met mij mee?

De weg naar het Teide National Park

Vandaag is ook de dag dat het tijd is om naar een andere accommodatie te verkassen voor de resterende vijf dagen. In de volgende avonturen zal ik jullie meenemen naar deze twee verschillende accommodaties op Tenerife. Na een geslaagde check-out willen we eerst nog genieten van het uitzichtpunt van Los Gigantes. Een paar dagen eerder was de parkeerplaats bezet. Op goed geluk kijken of het nu wel mogelijk is. Zowaar kan de auto geparkeerd worden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik veel mooiere uitzichtpunten heb meegemaakt en ook Los Gigantes valt een beetje tegen. Er zijn indrukwekkender kliffen die een wauw effect hebben. Afijn, uiteraard moet ik weer naar het toilet. Deur op slot. Balen, dan een goed moment voor een kop koffie op het terras dat erbij ligt.

Na de verrukkelijke koffie kan ik niet wachten om de echte attractie van de dag te bezichtigen. Het grootste natuurpark van de Canarische eilanden ligt op 2000 meter hoogte. In 2007 is dit natuurwonder op de Werelderfgoedlijst van Unesco gezet en dat is meer dan terecht. De weg ernaartoe is al indrukwekkend naarmate we steeds meer stijgen. De omgeving wordt groen en het uitzicht op de kust steeds mooier.

Teide National Park

Eindelijk na een klein uurtje worden we verwelkomd door een bord in het park. Het avontuur kan nu echt beginnen. Yeah! Op een goed geasfalteerde weg verwonderen we steeds meer over het landschap die na elke bocht veranderd. Druk in de weer met mijn fototoestel vanuit de auto om niks te missen van al het pracht dat ik voor mij zie opdoemen. Gelukkig zijn er meerdere parkeerplaatsen in het park aanwezig om echt de omgeving tot je te nemen. Ook kan je terecht bij meerdere informatiecentra verdeeld over het park. De zon schijnt volop en we zijn beide aan het genieten. Wat een waanzinnig avontuur is het vandaag.

Ik kan niet wachten totdat het morgen is om nog een dag te genieten van dit natuurerfgoed. Morgen is namelijk de dag dat we een ticket hebben om gebruik te maken van de kabelbaan en naar 3555 meter hoogte te gaan. Hier later meer over. Vandaag vindt de voorverkenning plaats. Zo te zien is er redelijk veel mogelijkheden om bij de kabelbaan de auto te parkeren en anders zijn er uitwijkmogelijkheden dat je wel een stuk verder moet lopen. Toch wel een geruststelling om even te kijken naar de parkeermogelijkheden. Is dat weer een zorg minder.

Indrukwekkende landschappen om ons heen

Tijd om de benen even te strekken. In het park zijn er diverse wandelingen mogelijk. Hoe indrukwekkend is het om te wandelen op lava ondergrond. Zorg wel voor voldoende eten en drinken. Halverwege het park heb ik het enige restaurant gezien waar je je maag kan vullen. Voor ons geen probleem. In de rugtas zit een heerlijk stokbrood. Even een mooi plekje vinden om de honger te stillen. Na het wandelen begint de maag toch wel te knorren en besloten om op een muurtje te genieten van de lunch en het landschap. Helaas was het gedaan met de rust. Overal om ons heen kwamen brutale hagedissen tevoorschijn die ook wel een hapje van het stokbrood lusten. Ik ben al geen snelle eter en zeker niet op deze hoogte. Na een tijdje was ik er klaar mee en de rest in de auto gegeten.

Geen straf om in de auto te zitten om te kijken naar het indrukwekkend landschap dat voorbij raast. In de verte zie ik opeens een observatorium. De nieuwsgierigheid is gewekt en besluit dat ik daar een kijkje wil nemen. Het ziet er druk uit en besluiten om nog één keer bij het uitzichtpunt te genieten van het uitzicht op de Teide. Al rijdend boven de wolken en boomgrens is het tijd om af te dalen richting de kust van Santa Cruz na een dag vol indrukken.

Bezoek aan Pico Viejo

Na een nacht in ons luxe appartement aan de zuidoost kust van Tenerife schijnt de zon weer volop. Dit gaat weer een prachtdag worden. Met veel enthousiasme spullen gepakt en op weg naar de kabelbaan in Teide National Park. Het is niet mogelijk om ter plekke een ticket te kopen voor de kabelbaan. Dit dient online te gebeuren. Wees op tijd met de aanschaf, want er wordt gewerkt met tijdzones. Per tijdzone kunnen er maar een aantal personen naar boven gebracht worden met een kabelbaan die er acht minuten over doet. Eerder deze week hadden wij besloten om een guided tour te doen naar het uitzichtpunt van Pico Viejo.

Uitzichtpunt Pico Viejo

Een leuke gids met humor. Gedurende een wandeling van een klein uurtje (op het gemakje) werd er gestopt op meerdere plekken voor uitleg over de vulkaan Teide en uiteraard om ook de andere Canarische eilanden in de verte te bewonderen. Aangekomen bij het uitzichtpunt Pico Viejo is het uitzicht fenomenaal. Deze op één na hoogste vulkaan bevatte ooit een lavameer in een indrukwekkende krater van 800 meter in diameter. Volledig onbewolkt kan je genieten van het prachtige uitzicht op La Gomera, El Hierro en La Palma. Hier werd afscheid genomen van de gids om extra lang te genieten van het uitzicht. Om dichterbij te komen een klein stukje gedaald voor een prachtige foto. Alleen jeetje het omhoog klauteren is moeizaam op die hoogte. Het is ook mogelijk om op eigen houtje naar Pico Viejo te wandelen.

Uitzichtpunt La Fortaleza

Beide voelden we ons nog goed. Beneden bij de kabelbaan werd het advies gegeven dat je direct moet afdalen als je je niet lekker voelt. Op een hoogte van 3555 meter gaat alles wat moeizamer door de ijle lucht. Het andere uitzichtpunt lokte ons om daar te gaan kijken. Dit is La Fortaleza en vanuit hier kan je het noorden van Tenerife, de Orotava-vallei en Puerto de la Cruz bewonderen. Dit wandelpad van 750 meter lang is druk bezocht, maar wel een beter uitzicht op de Teide. Het uitzicht van Pico Viejo is echter wel indrukwekkender dan La Fortaleza na mijn mening. Dat komt ook door de noordoostelijke passaatwinden waardoor de vallei in wolken is gehuld bij La Fortaleza. Zorg zeker voor warmere kleding. Ondanks de aanwezigheid van de zon is de wind echt koud op deze hoogte.

Voor de gelukkigen kan je de Teide vulkaan op 3718 meter hoogte beklimmen gedurende veertig minuten. Ruim van te voren dien je een gratis permit aan te vragen om de hoogste top van Spanje en twee na hoogste vulkaan van de wereld te bedwingen. Voor dit wandelpad wordt je ook echt gecontroleerd voordat je door het poortje mag bij de top van de kabelbaan. Ze zijn streng met het aantal bezoekers en willen het aantal ook terugdringen vermeldde de gids. Ik had niet gedacht dat het een maand voordat de vakantie begon al niet meer mogelijk was. Helaas, maar na twee uitzichtpunten was het goed om weer af te dalen met de kabelbaan.

Een verschil van temperatuur was duidelijk direct voelbaar beneden bij de kabelbaan. De laagjes kleding kon weer uitgetrokken worden. De toeristische winkel nog ingedoken op zoek naar de typische geschilderde stenen huisletters. Mooi aandenken voor thuis.

Natuurerfgoed Teide National Park heeft mijn hart gestolen. Echt waanzinnig vulkanisch landschap om van te blijven genieten waar je ook kijkt. Krijg je geen genoeg van de landschappen van Tenerife, rij dan naar Masca.

Tot de volgende reisavontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.