?> De historische stad Leiden met de vele bruggen - Op reis met Ilse

Wat is de historische stad Leiden een pareltje om te bezoeken. Ik kreeg geen genoeg van de stad met de vele bruggen. De stad ademt gezelligheid met de vele terrassen langs het water. Tel daarbij op de vele boten die langs varen en je kan je voorstellen dat het hier prima vertoeven is in Leiden. Uiteraard heb ik niet de hele dag langs het water gezeten. Er is ontzettend veel te doen in Leiden en om deze reden nodig ik je mee uit om op avontuur te gaan met mij!

Stad van Rembrandt van Rijn

Je kan niet om de stad Leiden heen zonder een bezoek te brengen aan het plein van deze meesterschilder Rembrandt van Rijn. Deze genie is geboren in Leiden en zijn geboortehuis is gevestigd aan de Weddesteeg bij de brug die naar hem vernoemd is “Rembrandtbrug’. De eerste van de vele bruggen die ik deze dag zal bezichtigen. Tegenover het huis van Rembrandt staat een standbeeld van de grootste schilder allertijden.

Molen De Put en Morspoort

Aan de overkant van het standbeeld Rembrandt van Rijn staat de replica uit 1987 van Jan Jansenzoon Put molen die je elke zaterdag kan bezichtigen. De oorspronkelijke molen stamt uit 1619, maar is een aantal keren herbouwd en afgebroken. De molen De Put is een korenmolen met één maalkoppel gevestigd aan het Galgewater, waar misdadigers in de vroegere jaren werden opgehangen.

Direct achter de molen staat nog een monument die de stad Leiden rijk is. Namelijk de Morspoort die de status rijksmonument heeft. Dit is één van de laatste twee overgebleven stadspoorten. De andere stadspoort is de Zijlpoort. Het bijzondere aan de Morspoort is dat deze achthoekige koepel langere tijd dienst deed als entree van de gevangenis.

Beestenmarkt

Het gezelligste plein van Leiden vond ik toch wel de Beestenmarkt. De Beestenmarkt dankt zijn naam aan de vroegere veemarkt die werd gehouden van 1616 tot 1969. Tegenwoordig wordt hier op zaterdag markt gehouden met uitzicht over het water. Mijn vriendin en ik kregen spontaan zin in een boottocht. Eerst nog even over de markt gestruind en van de fontein genoten. Hier op de Beestenmarkt zijn er twee rederijen gevestigd voor een boottocht. Te denken aan Bootjes & Broodjes en Rederij Rembrandt. Bij de laatste rederij is het een dichte boot, wat niet ideaal is om foto’s te maken op een zonnige dag.

Winkelen in Leiden

Vanaf de Beestenmarkt via de Oude Singel en Marebrug naar de winkelstraat van de stad gelopen. Op de Haarlemmerstraat kan je naar hartenlust winkelen. Dit is het walhalla om te winkelen.

Hartebrugkerk

In het hart van het centrum staat deze prachtige Hartebrugkerk. Te midden van de drukke winkelstraat is de kerk een plek voor rust en gebed. Elke zondag en maandag kan je de kerk van binnen bekijken vanaf 12:30 uur. De andere dagen de gehele dag van 08:30 – 16:00 uur.

Catherinabrug/Visbrug en Sint Jansbrug

Voor het beste uitzicht over de vele terrassen en het vertier op het water dien je te staan op de Catherinabrug, Visbrug of de Sint Jansbrug. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Hartebrugkerk en een aantal bruggen die de stad rijk is. Je ervaart direct dat de historische stad Leiden gebouwd is rondom een singel.

Leiden op zijn best vanaf de Visbrug

Stadhuis van Leiden

Tussen de Breestraat en de de Vismarkt staat dit iconisch gebouw gevestigd. Dit gebouw heeft twee kanten om te bezichtigen. Aan de Breestraat zie je de oude renaissancegevel uit 1600. Aan de andere kant bij de Vismarkt zie je de vernieuwde voorzijde uit 1932 met een stadhuisplein met horeca. Helaas kon ik niet volledig de schoonheid van dit gebouw bezichtigen aangezien het stadhuis deels in de steigers stond.

Trouwstraatje

Wil je op een originele manier een aanzoek doen aan je geliefde, dan heb je in Leiden een geniale plek. Op de hoek van Breestraat en Koornbrugsteeg staat het naambordje ‘Trouwstraatje”. Ik vond dit echt een hele leuke ontdekking van de stad. Het is niet raadzaam om een aanzoek te doen op een zaterdag vanwege de marktkramen die hiervoor staan. Loop richting het stadhuis van Leiden en je kan het naambordje niet missen.

Loop je verder richting het water dan kan je niet om de Koornbrug heen. Een iconische stenen boogbrug met een dubbele overkapping waar vroeger koren werd verhandeld. Om de koren droog te verhandelen werd er een overkapping gebouwd over de brug. Hedendaags staat de brug vol met fietsen.

De Burcht

Een bezoek aan de burcht was fantastisch tijdens mijn bezoek aan de stad Leiden. In de middag was het erg druk vanwege de studenten. Na het avondeten nog een keer wezen kijken en het was heerlijk rustig om het uitzicht over de stad tot mij te nemen. Deze burcht is één van de oudste burchten van Nederland midden in het centrum. De burcht is gebouwd op een kunstmatige heuvel die je met een aantal trappen omhoog kan betreden.

Binnenin de burcht kan je nog verder omhoog voor het prachtige uitzicht over de stad. Aan de voet van de burcht is horeca aanwezig met uitzicht over de burcht. Kan je extra genieten van de in 2016 verkregen archeologisch rijksmonument status.

Zijlpoort

In het oosten van de stad staat de andere nog overgebleven poort van de stad. De Zijlpoort stamt uit 1667 en is gebouwd in classicistische stijl. Deze poort dankt zijn naam aan de nabijgelegen rivier de Zijl. Deze Zijlpoort is prachtig om te bezichtigheden vanwege een aantal beeldhouwwerken die bevestigd zijn aan en op de poort. De Zijlpoort is een poort om de bezoeker te imponeren van de pracht en praal dat deze historische stad Leiden te bieden heeft. Dat effect heeft de poort absoluut. Het leuke is dat er ook een brasserie aanwezig is om extra te genieten van het de bootjes die langs varen.

Boottocht

Op een zonovergoten dag nam ik plaats in een open boot van De Leidse Rederij gevestigd aan Apothekersdijk. Gedurende een uur konden mijn vriendin en ik genieten van deze historische stad vanaf het water. Een hele leuke manier om een stad op een andere wijze te bezichtigheden. Vanaf het water heb je toch een andere kijk op de bezienswaardigheden. De informatie die werd verteld door de schipper en tevens gids was zeer interessant om te horen. Een bezoek aan het huis van onze eigen koning kon niet ontbreken.

Tijdens mijn bezoek was het introductieweek voor de studenten. Het was dan ook gezellig druk op het water met diverse bootjes. Dat maakte dit uitje nog leuker om mee te maken. De kosten voor deze boottocht bedroegen €12 voor een uur. Wel raadzaam om van te voren te reserveren.

Singelloop en parkeren

Wil je de historische stad Leiden met de vele bruggen zonder auto’s en fietsers bezichtigen? Bewandel dan de Singelloop in 45min. Tijdens deze wandeling loop je langs de Singel slingerend door de stad langs de vele bezienswaardigheden.

Om te genieten van een dagje Leiden kan je onbezorgd de auto parkeren in de parkeergarage Hoogvliet aan de Kaardesteeg. Deze parkeergarage kan je vinden aan de rand van het centrum. Voor een bedrag van €16 kan je een gehele dag parkeren en anders voor € 2,40 per uur.

De historische stad Leiden staat bol van de gezelligheid aan wal met de vele bruggen, maar zeker ook op het water. Er is genoeg te beleven in de stad om te genieten van de dag. Slenter overdag door deze prachtige stad en geniet van een heerlijke maaltijd in de avond in de vele restaurants die Leiden rijk is. Krijg je geen genoeg van een stedentrip? Bezoek dan eens Alkmaar. Ook een stad dat je kan bezichtigen vanaf het water.

Tot de volgende avontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.