?> Help, keuzestress... Welke bestemming wordt het? - Op reis met Ilse

De zomer nadert en nog altijd is het onduidelijk wat de mogelijkheden zijn voor een vakantie dit jaar. Is buitenland een optie of is het toch verstandig om in Nederland te blijven? Wat een keuzestress voor een reiziger… De wereld heeft ontzettend veel moois om te ontdekken en het liefst wil ik weer het vliegtuig of auto te pakken voor een volgend avontuur. Dagen aan het aftellen wanneer dit weer de normaalste zaak van de wereld is.

Normaal gesproken ben ik allang begonnen met de voorpret. Stiekem hoop ik van harte dat een reis naar Schotland/Azoren of de Balkan landen weer mogelijk is. Heerlijk de uiteenlopende bestemmingen. Altijd lastig om te kiezen. Het liefst doe ik alles in één keer. Hahah!!! Iedereen doet het op zijn eigen manier een vakantie plannen, maar wellicht is het wel leuk als ik mijn manier bespreek. In mijn blog over waar de reis naartoe gaat in 2021 heb ik het gehad, dat ik gelijk na mijn vorige vakantie al nadenk over mijn volgende zomervakantie. Geweldig om te brainstormen welke mooie plek ik de volgende keer ga bezoeken….

In november begint het dan toch wel altijd te kriebelen om te gaan brainstormen. Is de vorige vakantie in Europa geweest, dan ga ik kijken naar een bestemming buiten Europa. Mijn bucketlijst pak ik erbij en besluit welke bestemmingen er al lang op staan. Gelukkig is mijn vriend lid van de Columbus magazine, zodat ik nog meer reisinspiratie krijg. Om nog meer inspiratie op te doen vind ik het leuk om de Vakantiebeurs te bezoeken.  Vanuit mijn vorige werk als reisagent kon ik mooi op de Vakdag, een dag speciaal voor reisspecialisten. Het fijne aan deze dag is dat het wat minder druk is dan de overige dagen. Een dag waande ik dan in de reissferen. Vol goede moed kwam ik altijd thuis met veelste veel brochures. Voor dit jaar is een online editie van de Vakantiebeurs beschikbaar van vrijdagavond 4 juni -zaterdag 5 juni. Zeker de moeite waard, zou ik zeggen.


Uit de vele reisinspiratie die ik heb opgedaan en mijn bucketlijst kies ik een drietal verschillende landen en ga mij inlezen wat er allemaal te doen is en wat voor vakantie het gaat worden. Is het veel wandelen in de bergen, cultuur snuiven of merendeel steden bezoeken? Vakanties moeten niet teveel op elkaar lijken en een mooie afwisseling tussen natuur, cultuur en steden vind ik belangrijk. Nadat ik globaal heb ingelezen in de bestemmingen, betrek ik mijn vriend erbij en vraag naar zijn mening. Samen besluiten we welke bestemming van de drie het gaat worden of wellicht een combinatie als dat mogelijk is. Belangrijke factor is de diversiteit tijdens de reis, maar ook het budget weegt mee. 

Nadat de bestemming is gekozen kan voor mij de voorpret echt beginnen. Al mijn reisboeken pak ik erbij en als ik nog geen reisgids heb van die bestemming, zorg ik ervoor dat deze in mijn bezit is. De ANWB reisgidsen of Lonely Planet zijn voor mij wel een favoriet. Het echte leeswerk kan beginnen en interessante bezienswaardigheden schrijf ik op in het schrift. Wat ik echt wil zien, plaats ik een uitroepteken achter. Alles wat ik interessant vind, schrijf ik op. Van bezienswaardigheden op de plaats van bestemming, wandelingen, gave reisroutes om van A naar B te komen en wat er onderweg te beleven is. Ondertussen gaat het radartje in mijn hoofd draaien wat een leuke reisroute zou kunnen zijn gedurende de vakantie. Blijven we in één land of kan er een combinatie gemaakt worden met een buurland. Zoja, hoeveel tijd gaan we spenderen in een bepaald land. Met deze vragen in mijn achterhoofd, bedenk ik ondertussen al een globale route in mijn hoofd. 

Grossglockner Bergpas


Wanneer het research werk gedaan is, begint het bedenken van een route. Mijn aantekeningen pak ik erbij en ga eventueel schrappen wat ik naderhand toch niet interessant vind of ik denk dat het echt niet in de route past. Het aantal vakantiedagen schrijf ik op met op het eind 1 dag extra thuis om bij te komen en ik begin de plekken op te schrijven die ik wil bezoeken. Aan de hand van de aantekeningen of er veel te beleven is, besluit ik hoeveel dagen het beste gebleven kan worden. Na een paar pogingen om een route samen te stellen, ben ik meestal wel tevreden. Vroeger vond ik het prima om snel te reizen, maar nu wil ik voldoende rust inbouwen in de route. Aan het begin een aantal dagen op dezelfde bestemming en halverwege een soort adempauze om even wat langer te blijven op één plek. Zodra de route klaar is, laat ik deze aan mijn vriend zien of hij ermee is of nog wat wil veranderen.

Nu dat de bestemming bekend is, wat er te beleven is en hoe de route eruit gaat zien, blijft alleen het boeken van accommodaties over. Beide vinden het wel fijn om te weten waar we gedurende de reis overnachten. Hebben we meer tijd om te genieten van de reis ernaar toe. Afhankelijk van de periode dat we op vakantie gaan en het klimaat op de bestemming kiezen we het soort accommodatie. Wordt het kamperen, hotels, huisjes of combinatie? Het leukste is uiteraard een combinatie. Vorig jaar in Oostenrijk bedachten we dat het halverwege september te koud zou zijn om te kamperen en hierdoor besloten om voornamelijk in huisjes te zitten. De route was zo samengesteld dat we op de bestemming een paar dagen verbleven. Dan is het wel heel fijn dat je ook de mogelijkheid hebt om zelf te koken en niet continue uiteten hoeft te gaan. Dat was wel genieten om na een lange wandeldag even te relaxen in het huisje en de deur niet meer uit hoefde te gaan. Voornamelijk worden de accommodaties via booking.com geboekt. Vind ik het makkelijkst en uiteraard altijd refundable bij annuleren. Dan weet ik zeker dat als ik nog een leuker accommodatie vind dan de eerste, ik deze zonder problemen kan boeken en de andere annuleren. Ik ben erachter gekomen dat mijn vriend een neus heeft om leuke accommodaties te vinden voor onze reis. Voor Oostenrijk heeft hij ze bijna allemaal uitgezocht en waren echt leuk. Ik vermoed dat ik dit beter aan hem over kan laten…. Ik de route en hij het verblijf. Goede verdeling zou ik zeggen. 

Camping Natterer See, Innsbrück


Helaas is het dit jaar allemaal anders dan normaal. Nu in april ben ik wel aan het brainstormen wat een leuke reis zou zijn, maar ik wacht toch nog even met het uitwerken. Echter is het nu wel een mooie tijd om ons eigen Nederland te ontdekken van al het moois. Waar zijn jullie allemaal geweest in Nederland en wat zou een aanrader zijn voor een vakantie in september? Voel vrij om tips achter te laten in de reacties onder het bericht. We zitten nu te denken aan Noord-Holland met Texel, Friesland en Groningen.

Tot de volgende reisavontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.