?> Het magische van een cruisevakantie!!! - Op reis met Ilse

Het betreden van de steiger van het schip is iets magisch voor de eerste keer. Omhoog kijkend naar het immens hoge schip betreed het gevoel dat het avontuur gaat beginnen. Eindelijk, ik ben er klaar voor… Met opgeheven hoofd stap ik voor het eerst mij dan nog onbekend schip binnen, klaar om te ontdekken. Als eerste de geboekte hut waar ik de komende periode zal verblijven. Hoe geweldig is dat je maar één keer je koffer hoeft uit te pakken en je onderdak meereist naar alle mooie bestemmingen. Ik ben klaar voor deze magische cruisevakantie!

12 jaar geleden kon mijn geluk niet op toen ik door mijn ouders werd uitgenodigd om mee te gaan op cruisevakantie ter ere van hun 30-jarig huwelijk. Wauw, een droom werd werkelijkheid. Het werd een cruisevakantie in Noord-Europa met de rederij Celebrity Cruises. De steden Berlijn, Kopenhagen, Stockholm, Helsinki, Tallinn en St.Peterburg werden bezocht. Een aantal jaar later geleden mocht ik voor de tweede keer mee op cruisevakantie. Dit keer naar de Caribbean. Deze cruise begon in Miami en verder naar Aruba, Curaçao, een gedeelte door het Panamakanaal en Costa Rica. Dit keer met Holland American Line. In een latere blog meer over deze geweldige bestemmingen.

Voorpret

De voorpret voor een vakantie is altijd al geweldig en zeker bij een cruisevakantie. De voorpret bij een cruise is voornamelijk uren turen naar de vele excursies die mogelijk zijn. Het aanbod kan heel divers zijn. Van een fietstocht tot een stadswandeling of een bezoek aan een bezienswaardigheid van die stad. Eerst zelf op onderzoek wat er allemaal te beleven is op de plaats van bestemming. In welke steden wil ik een excursie doen en welke stad wil ik op eigen houtje verkennen? Heerlijk die diversiteit tijdens een cruisevakantie.

Om geen stress te hebben bij aankomst dat een excursie vol zou zitten, besloten om van te voren alles te boeken. Een geruststelling om te weten wat je gaat beleven en geen omkijken hier naar hebt. Uiteraard is het ook mogelijk om de excursies te boeken tijdens de cruise. Dan is het wel afhankelijk of een excursie al vol zit. Dat is een overweging die je zelf dient te maken. Niet bij alle bestemmingen is het noodzakelijk om een excursie te boeken. Het is ook weleens leuk om op eigen houtje een bestemming te verkennen. Zolang je maar de vertrektijd van het schip in de gaten houdt. Kom je te laat, is de kans groot dat het schip wegvaart en jezelf op de volgende bestemming dient te komen. Aangekomen op de plaats van bestemming is er een centrale locatie op het schip waar iedereen zich moet melden om op deze manier per excursie begeleidt te worden aan wal.

Het incheckproces

Op de dag van vertrek is het net als bij een vlucht dat je een paar uur voor het boarden aanwezig dient te zijn. Indien je naar de bestemming dient te vliegen is het absoluut raadzaam om een dag van te voren al op de bestemming aan te komen. Je weet maar nooit of er vertraging is betreft de vlucht en het cruiseschip wacht niet op je. Aangekomen bij de locatie van vertrek dien je je bagage voorzien met label af te geven op de daarvoor aangewezen plek. Deze wordt naar je hut gebracht zodat jij er geen omkijken meer naar hebt. Alleen je handbagage neem je mee. Bij het inchecken krijg je de pas van de hut en wat tevens de pas is om alles op te zetten wat je koopt en nuttigt. Bij mijn cruises was het eten inclusief en non-alcoholische dranken. De cocktails en wijn moest ik betalen aan het eind van de cruise. Ontzettend handig deze pas. Je hoeft helemaal geen geld op zak te hebben wanneer je aan boord bent. Verspreid over het schip zijn een aantal punten waar je tussentijds kan controleren wat je zoal hebt uitgegeven.

Het cruiseschip in de Caribbean van de Holland American Line

Na het inchecken ga je door de douane en kom je aan in een grote hal. Daar wordt omgeroepen wanneer je aan boord mag. Dit wordt gedaan in stappen, zodat de mensen verspreid aan boord gaan. Meestal afhankelijk van je geboekte hut en verdieping van het schip wordt het omgeroepen. Of het kan heel lang duren voordat je aan de beurt bent of je hebt geluk. Dan komt het moment dat je voor het eerst de steiger van het schip betreed. Ik vind dat altijd een magisch moment. Voor mijn gevoel begint het avontuur dan echt. Bij binnenkomst van het schip staat een fotograaf klaar voor een foto. Je mag zelf kiezen of je dit wenst of niet.

Aan boord

Voordat de boot vertrekt is er altijd een sloepenrol. Dit is een oefening dat iedere passagier weet wat er wordt verwacht in geval van nood. Afhankelijk van je verblijf op het schip wordt er een locatie aangewezen waar je heen moet als er een noodsituatie uitbreekt. Dit staat vermeld op je papieren die bij het inchecken ontvangt. Nadat deze oefening is voltooid, kan de vakantie echt beginnen. De hut waarin ik verbleef was een buitenhut met balkon. Fantastisch om gewekt te worden door de zee. Een heerlijk begin van de dag.

Dan is eindelijk het moment aangebroken dat het schip voor het eerst uit de vertrekhaven vertrekt. Dat gaat niet zomaar. Sleepboten aan weerzijde van het cruiseschip moeten ervoor zorgen dat het schip veilig op open water komt. Dat blijft bijzonder om mee te maken. De wetenschap dat je echt gaat varen en een paar uur later je alleen het geluid van de zee hoort. Geen verbinding meer met de telefoon, maar puur genieten van alles wat er om je heen gebeurd. Wij hadden het geluk dat onze hut aan de juiste zijde was gevestigd om het vertrek te kunnen ervaren vanuit de hut. Onder het genot van een glas champagne geproost op deze bijzondere vakantie.

Wat een vakantie aan boord van een cruiseschip zo divers maakt, is de combinatie tussen dagen op zee en het aanmeren bij een bestemming. Uiteraard moet er een goede balans zijn, maar ook de dagen op zee zijn allesbehalve saai. Tijd om te relaxen… Geniet eerst van de vele mogelijkheden voor het ontbijt. Er is echt ruime keuze aan eten. Na het verzadigde gevoel is het tijd om het schip eens nader te verkennen. Aan conditie geen gebrek. Deze schepen zijn echt mega groot en achter elke hoek kom je iets nieuws tegen. Laat je meevoeren in het onbekende wat het schip je laat zien. De schepen waar ik ben geweest hadden aan de voorkant het fitnesscentrum en aan de achterzijde het relax gedeelte met zwembad en bar. Geniet van de bubbels in de jacuzzi met zonsondergang. Hoe romantisch kan het zijn! De dagen op zee gebruik ik om lekker te relaxen op het bovenste dek met het zwembad. Tijdens de eerste cruise had ik een wellness behandeling geboekt. Ik voelde mij daarnaar helemaal herboren. Tijdens zeedagen is het entertainment minstens zo belangrijk. Ook overdag is er genoeg vertier op het schip. Te denken aan films/reportages of een show in het theater. Er zit altijd wel iets ertussen waar je geïnteresseerd in bent. Mocht je zin hebben om te winkelen tijdens een zeedag kan je altijd je laten onderdompelen in de duty free artikelen.

Genieten bij het zwembad


Verder is het voedsel op het schip ten overvloede. Zeker op zee dagen kom je niks tekort. Begin van de dag heb je ruim keuze aan het ontbijt. Gelukkig heb je de mogelijkheid om elke dag wat anders te eten. Ook de lunch is erg gevarieerd en er wordt rekening gehouden met de diverse nationaliteiten aan boord. Meestal eind van de dag is er een snack moment. Te denken aan nachos, hotdogs, hamburgers etc. Even de trek stillen voor het diner. Of gewoon omdat het zo lekker is. Rond de borreltijd begint de happy hour. Te denken aan 1+1. Dat scheelt aanzienlijk, want de alcohol aan boord kan behoorlijk prijzig zijn. Toch is het genieten met een wijntje aan het zwembad met een heerlijk zonnetje in de wetenschap dat je volledig kan genieten. Wat is het vakantiegevoel aan boord toch geweldig!

Aan het eind van de dag meestal gedurende het diner wordt er in de hut een nieuw dagprogramma neergelegd. Hierop staat vermeld waar het schip zich bevindt en de verwachting wanneer het kan aanmeren in een haven. De aankomst- en vertrektijd van het schip wordt vermeld indien de volgende dag een bestemming is. Hierop kan je zien waar je moet verzamelen en hoe laat je moet melden indien je een excursie hebt geboekt. Ook het entertainment en weersvoorspelling voor de volgende dag wordt allemaal vermeld in de nieuwsbrief. Ontzettend leuk om dit te mogen ontvangen en tegelijkertijd een souvenir voor het plakboek.

Diner

De avonden vond ik geweldig op het cruiseschip. Samen met mijn familie hadden wij gekozen voor een grote tafel waaraan ook onbekende mensen konden plaatsnemen. Wij hadden het geluk dat het elke avond hetzelfde gezelschap was en waardoor je echt met elkaar tijdens het diner kon optrekken. Alle verschillende verhalen zorgden continue voor een gezellige avond. Ook na het eten gingen wij gezellig met zijn allen naar de bar waar er volop werd gedanst. Het leuke was ook dat de bediening elke avond hetzelfde was, waardoor je echt een band met elkaar opbouwt. Zij zorgen ervoor dat je een voortreffelijke avond hebt. Elke dag iets om naar uit te kijken. Uiteraard is het ook mogelijk om te kiezen voor een tafel voor je gezelschap of een paar andere mensen erbij. Dit dien je bij reservering door te geven wat je wenst.

Elke schip hanteert een vroeg diner rond 18:00 uur en een late vanaf 20:30 uur. Dit is wel afhankelijk van het schip. Persoonlijk vind ik het fijn om laat te dineren. Ik vind het heerlijk om te genieten van de zonsondergang en de tijd te nemen om lekker op te frissen. Daarna door naar een voorstelling in het theater of dansen met live muziek in de bar. Tijdens de tweede cruise heeft mijn familie met een Nederlandse onderofficier aan tafel gegeten. Dit had mijn vader geregeld voor de verjaardagen van mij en mijn broer. Wat een verrassing was dit en zelfs Nederlandse lekkernij werd er geserveerd. Een avond om nooit te vergeten.

Wat zeker een feest is, zijn de formele avonden. Afhankelijk van de duur van de reis kan dit meerdere formele avonden zijn. Wat is het een prachtig gezicht om iedereen te zien op zijn mooist. De mannen zijn in pak en de dames opgedoft in de kleurrijke jurken. Op deze bijzondere avonden is er de gelegenheid om foto’s te maken bij diverse professionele fotografen met prachtige achtergronden zoals de zee of zonsondergang. De dag daarna kan je met veel plezier terug denken aan de vorige avond na het zien van de foto’s. Na alle formele avonden kan het uitzoeken beginnen van de mooiste foto’s. Hoe leuk is het om bij thuiskomst te genieten van deze mooie cruise!

Tijdens een cruise zijn er verschillende dresscodes tijdens het diner. Dit wordt aangegeven in het dagprogramma. Er zijn ook avonden dat de dresscode casual of informeel is.

Einde cruise

Helaas ging ook deze cruise weer veelste snel voorbij. Voordat je van boord kan gaan, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het gebruikelijk om voor de laatste diner avond de fooi voor de housekeeping op het bed achter te laten. Uiteraard is dit niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Er zijn cruisemaatschappijen waar de fooi verwerkt is in de cruiseprijs, maar bij beide cruises moesten wij zelf de fooi nog geven. Meestal is dit een vast bedrag afhankelijk van de geboekte hut. Als je een duurdere hut hebt, is het gebruikelijk om meer fooi te geven.

Ook het betalen van je openstaande rekening dien je de avond van te voren te hebben voldaan. Dit is alles wat niet in de cruiseprijs zat, te denken aan alcoholische dranken, souvenirs, beauty behandelingen, duty free artikelen etc. Gedurende je verblijf heb je kunnen bijhouden wat je allemaal hebt uitgegeven bij de speciale punten op het schip.

Dan is de tijd echt aangebroken om de koffer onder het bed vandaan te halen en weer vol te laden met prachtige herinneringen. Houd rekening dat je alle belangrijke spullen in je handbagage meeneemt. Voor het slapen gaan, dien je je ruimbagage buiten voor je hut te zetten zodat deze in de ochtend meegenomen kan worden door de portiers. Wanneer je de douane weer bent gepasseerd, staat de koffer voor je klaar op een verzamelpunt.

Wat is een cruisevakantie toch een ware belevenis om te varen naar prachtige bestemmingen en tegelijkertijd te kunnen genieten wat het schip te bieden heeft. Het is een waar avontuur wat er allemaal te doen is op het schip en de uitmuntende verscheidenheid aan excursies die er worden aangeboden. Het is een gevoel dat je moeilijk onder woorden kan brengen als je het nog niet hebt ervaren.

Een cruise vakantie is echt voor alle leeftijden. Het is echt een vooroordeel dat een cruise alleen voor gepensioneerden is. Dat is absoluut niet waar. Alle leeftijdsgroepen kom je tegen. Er is zelfs oppasservice aan boord als je toch even romantisch samen wil zijn. Ik kan mij heel goed voorstellen wat de beweegredenen zijn van mensen om telkens op een cruisevakantie te gaan. Er zijn ontzettend veel rederijen en mogelijke routes waaruit je kan kiezen. Voor een hele tijd zul je met een brede glimlach terug denken aan deze droomvakantie. Voor mij staat vast dat ik nog een keer een cruise wil maken rond Zuid-Amerika. Dat zou echt een droom cruise zijn! Wie weet ooit………….

Ook toe aan vakantie? Denk dan zeker aan een cruisevakantie. Laat je betoveren in de wondere wereld van het cruisen.

Tot de volgende avontuur!

Lieve reisgroet,

Ilse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.