?> Alkmaar, de noordelijke stad van de kaas! - Op reis met Ilse

Wanneer ik aan de stad Alkmaar denk is het eerste woord dat in mij opkomt ‘kaas’. Op vrijdag is de bekende kaasmarkt in de zomermaanden te bezichtigen. Echter is Alkmaar meer dan de noordelijke stad van de kaas. De stad heeft ook andere bezienswaardigheden die je zeker gezien moet hebben. Benieuwd? Ik neem je in deze blog mee op avontuur naar Alkmaar.

Beemster koe

Van Alkmaar had ik geen bijzondere verwachtingen. Met een open blik ben ik naar deze stad gegaan. Het was ook lastminute dat mijn vriend en ik besloten om naar Alkmaar te gaan. Het is een heerlijke stedentrip geworden en Alkmaar heeft mij zeker verrast. Een leuke stad is het om echt een keer te bezoeken.

Grote Sint-Laurenskerk

Mijn stedentrip begon bij Grote Sint-Laurenskerk. Het was zaterdag en het was slenteren over de markt. Over de marktkramen heen kon ik de schoonheid van de kerk zien. Wat deze 500 jaar oude kerk zo bijzonder maakt, is dat deze de oudste bespeelbare kerkorgel van Nederland bevat. In de kerk is een museum met een tentoonstelling gratis te bezoeken.

Stadshuis

De Grote Sint-Laurenskerk is gevestigd aan het begin van de winkelstraat ‘Langestraat’, waar je heerlijk uitgebreid kan winkelen in de bekendere winkels. In deze winkelstraat staat ook het stadshuis dat nog steeds in gebruik is en gebruikt kan worden als trouwlocatie. Wanneer je het stadshuis gebouwd in de gotische stijl van de 15de eeuw ziet, wil je het gebouw direct binnen stappen.

Waagplein

Aan het Waagplein werd voor de Covid-19 de kaasmarkt gehouden op vrijdagen van april tot september. Tot op heden is het helaas niet mogelijk om de kaasmarkt te houden op het Waagplein. Zodra het mogelijk is, wordt het op de website van de kaasmarkt vermeld. Aan het Waagplein staat het prachtige gebouw ‘De Waag’, dat dienst deed in de 14e eeuw als Heilige Geestgasthuis. Hedendaags wordt het gebouw gebruikt als VVV informatiepunt om nog meer tips te ontvangen over Alkmaar, de stad van de kaas. Ook kan je hier alles te weten komen over kaas in het kaasmuseum ook gevestigd in ‘De Kaag’ dat sinds 1969 een rijksmonument is.

Bathbrug

Toen ik over de Bathbrug liep, kreeg ik het gevoel dat ik een ander stuk van de stad betrad. Dit deel van de stad is anders met de nauwe straten. Ook in dit oude deel van de stad werd markt gehouden. Ik als geen marktliefhebber was het een gekrioel van mensen en ik was weer blij toen ik ademruimte kreeg. Om de drukte te vermijden kozen we voor een straatje met allemaal leuke huizen. Het was leuk om te zien dat de bewoners met elkaar onkruid aan het wieden waren. Waar zie je dat nou nog meer?

Accijnstoren en Turfmarkt

Nadat we uitkwamen uit de straat leek het net of de stad ophield. Toch gekozen om nog een stuk verder te lopen richting de Accijnstoren. Dit gebouw kan je niet missen met zijn vierkante vorm en toren met luidklok. De Accijnstoren was aanvankelijk een belastingkantoor. Ingevoerde goederen moesten hier worden aangegeven en de accijnzen was een goede inkomensbron voor de stad. Vandaar de naam voor dit gebouw. Tegenover de Accijnstoren ligt de Turfmarkt. Wil je niet op het terras zitten in het centrum, kies dan voor de Turfmarkt. Hier zijn een paar restaurants gevestigd aan het water. Ook gezellig om te ontspannen.

Verdronkenoord

Vanaf de Turfmarkt verder gelopen langs het water richting het centrum. De droge mond moest weer soepel gemaakt worden en dus was het tijd voor een verfrissend drankje. We kwamen terecht bij het terrasje ‘Amon’ op de Platte Stenenbrug. Even de voeten ontspannen onder het genot van een glas cola en uitzicht op alle bootjes die voorbij kwamen over het water. In de stad zijn diverse plekken om een bootje te huren en Alkmaar over het water te verkennen. Voor de volgende keer staat deze activiteit zeker op de planning.

Mient

Wil je de gezelligheid van de stad ervaren en is je maag aan het rommelen. Kies dan zeker voor de Mient. Het gebied van Alkmaar aan het water met diverse terrassen om uit te kiezen. De Mient is gevestigd bij de winkelstraat ‘Langestraat’. Heerlijk genieten van de zon, het vertier op het water en de overheerlijke maaltijd.

Alkmaar is een gezellige en compacte noordelijke kaasstad om te verkennen. De bezienswaardigheden van de stad liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Dat zorgt er ook voor dat het geen grote stad is om op avontuur te gaan. Indien je niet gaat winkelen, heb je de stad in een paar uur verkend. Om langer te genieten van de stad, raad ik aan om vanaf het water Alkmaar te bezichtigen om optimaal te kunnen genieten van deze stad. Zo geniet je optimaal van Alkmaar, de noordelijke stad van de kaas.

Wil je nog meer van Noord-Holland ontdekken? Dan raad ik aan om de veerboot te pakken en het Waddeneiland Texel te verkennen.

Tot de volgende avontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.