?> Een dagje weg vanuit Split - Op reis met Ilse

Na het bezichtigen van de bezienswaardigheden in de bruisende stad Split is het tijd om de omgeving te verkennen. De volgende uitjes kan je prima bezichtigen voor een dagje weg vanuit Split.

Krka National Park

Dit nationaal park is minder bekend dan Plitvice Meren in het noorden van Kroatië. Echter sta versteld van de schoonheid van de watervallen in dit natuurpark.

Voor dit uitje besloten mijn vriend en ik om een excursie te boeken inclusief een bezoek aan het plaatsje Primošten waar ik het later over ga hebben. Na ruim een uur rijden vanaf Split komt Krka National Park inzicht. De weg naar de ingang is al een feest met de mooie uitzichten. De gids die ons vandaag vergezelde was een Kroatische geschiedenis student die veel wist over de omgeving. Altijd handig om zo’n iemand te hebben om meer te weten te komen hoe of wat. Dat kwam zeker van pas tijdens de rondleiding in de nostalgische huisjes, watermolens, kerkje en een smederij die we ook bezochten.

Krka National Park
Krka National Park
Krka National Park

De bekendste wandelroute door het Krka National Park is Skradinski Buk wandeling. Tijdens deze korte wandeling wandel je over houten bruggetjes langs prachtige watervallen, beekjes en voel je je één met de natuur. Stuk voor stuk zijn de watervallen prachtig om van te genieten. Het hoogtepunt van de wandeling laat op zich wachten tot het einde. De gelijknamige waterval is wonderschoon om te bezichtigen. Deze Skradinski Buk waterval is 800 meter lang en stort 46 meter lager in het meer. Vanwege ongelukken in het verleden is het helaas niet meer toegestaan om te zwemmen in het meer.

Skradinski Buk waterval
Krka National Park
Skradinski Buk waterval

Eigen gelegenheid Krka National Park

Niet alleen via een excursie is het park te bezoeken, maar je kan ook op eigen gelegenheid genieten van dit natuurschoon. Er zijn diverse ingangen om het park te betreden. Vanuit Split is het meest logische om de Lozovac ingang te kiezen. Tijdens het hoogseizoen kan je gebruik maken van de bus bij de ingang die je naar de watervallen brengt. Deze rit is inclusief in de entreeprijs en de auto kan gratis geparkeerd worden bij de ingang. Van te voren kan je ook alvast de tickets bestellen om zeker te weten dat je toegang krijgt tot het park.

Primošten

Dit kleine plaatsje aan de westkant van Kroatië is een blikvanger vanaf het strand. Met de excursie aan het Krka National Park zit een bezoek aan Primošten erbij inbegrepen. De twee plekken zijn ook makkelijk te combineren op één dag. Wil je op eigen gelegenheid gaan dan is het een klein uurtje rijden vanuit Split.

Primosten

Primošten is gelegen op een schiereiland aan de Dalmatische kust tussen Sibenik en Trogir. Dit sfeervol autovrije plaatsje heeft allemaal verborgen steegjes met kleurrijke huisjes die tegen elkaar zijn aangebouwd. Het is een genot om door Primošten heen te struinen op weg naar Church St. George uit de 15de eeuw die in het midden van het schiereiland staat. Je moet wel moeite doen om de kerk te bereiken met de vele trappen, maar dan heb je wel een prachtig gezicht over het dorp en de zee. Hier is ook de begraafplaats gelegen. Ook de buitenkant van Primošten kan je ervaren via een slingerend wandelpad. Hier en daar kan je extra genieten op het terras van de eetgelegenheden. Verwacht niet dat je hier uren kan spenderen in het centrum. Het is heel klein en voornamelijk leuk om even doorheen te slenteren.

Toegangspoort Primosten
Huisje Primosten
Church St. George Primosten

De dag kan je het beste afsluiten op het strand van Primošten. Vanuit het strand heb je ook het mooiste uitzicht op het schiereiland. Neem een verfrissende duik en geniet van dit vakantiegevoel. Dat krijg je zeker als je Primošten bezoekt.

Uitzicht Primosten
Uitzicht Primosten

Omiš

Op weg naar Mostar besloten wij om eerst Omiš te bezoeken. Een tip van de gids die we tijdens de tour naar Krka National Park hadden. Vanuit Split is het een klein uurtje rijden naar deze parel om een paar uur van te genieten. Schilderachtig Omiš is direct gelegen aan de monding van rivier Centina . Een favoriete activiteit is een boottocht om intens van de natuur te genieten. Helaas zijn er veel opdringerige verkopers die je op een boottochtje proberen te krijgen. Deze personen genegeerd en ons eigen plan getrokken.

Omis

Eerst even een klein stukje langs de rivier gewandeld om vervolgens de dorst te lessen aan het Velika Plaza strand van Omis. Dit lange zandstrand is gelegen net buiten de oude stad en is perfect voor gezinnen met kinderen. Het strand loopt geleidelijk af in de kristalheldere zee. Het was nog vroeg op de dag en nog tijd genoeg om van Omiš te genieten. De historische binnenstad met smalle straatjes en middeleeuwse architectuur maakte mij nieuwsgierig en via de nauwe hoofdstraat naar de andere kant van Omiš gelopen.

Na het zien van het pittoreske centrumpje wilde ik de omgeving van Omiš bezichtigen. Toch overstag gegaan met een boottocht. Een verkoper gevonden die niet opdringerig was en zodoende zaten wij binnen tien minuten op een boot met een opa aan het roer die geen woord Engels sprak. Met nog vier Amerikanen vertrokken we om een uur lang langs het natuurschoon te varen inclusief een stop bij een restaurant halverwege de tocht.

Binnenstad Omis
Binnenstad Omis
Binnenstad Omis
Boottocht Omis

Een dagje weg vanuit Split is een prima gelegenheid om de omgeving van deze stad te bezichtigen. Zeker het schilderachtige Omiš vind ik de leukste bezienswaardigheid die je op korte afstand van Split kan bezoeken. Echt een wereld van verschil met Split. Prachtige natuur om van te genieten tijdens een boottocht. Echter alle drie de bezienswaardigheden hebben iets magisch om te bezoeken. Welke je ook kiest, geniet ervan.

Tot de volgende reisavontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.