?> Schouwen-Duiveland, de diversiteit van het eiland!!! - Op reis met Ilse

Het noordelijkste eiland van Zeeland is een oase van diversiteit. Schouwen-Duiveland heeft genoeg diversiteit om op dit eiland vakantie te vieren. Als toerist zijnde kan je genieten van de stranden en duinen aan de westkust, een monumentale stad, Nederlandse landschappen en schattige dorpjes. Genoeg vertier om over te vertellen in onderstaande blog.

  • Burgh-Haamstede – Duingebied Zeepeduinen
  • Renesse – Sfeer snuiven op de terrassen
  • Burghsluis/Koudekerke – Bruinvissen en de Plompetoren
  • Zonnemaire – Verdronken Land van Bommenede
  • Dreischor – Wijnhoeve de Kleine Schorre
  • Nieuwerkerk – Theetuin de Stokroos
  • Ouwerkerk – Watersnoodmuseum
  • Zierikzee – De monumentale stad

Burgh-Haamstede

Nu ruim een half jaar ben ik woonachtig bij mijn vriend in Burgh-Haamstede. Ik kan jullie vertellen dat ik helemaal verliefd ben geworden om woonachtig te zijn in dit deel van Zeeland. Hier kan je prachtig wandelen in het natuurgebied Zeepeduinen en de Boswachterij. Nog steeds bijzonder om de herten, reeën en wilde paarden gewoon vrij rond te zien lopen. Ik kan niet wachten om in de herfst het burlen van de herten te horen. Ook is het heerlijk om op een hete dag na werk heerlijk uit te waaien op het strand van Nieuw-Haamstede of Westenschouwen. Wil je iets anders? Dan is Renesse op fietsafstand verwijderd van Burgh-Haamstede.

Renesse

Renesse komt tot leven wanneer de toeristen in aantocht zijn. Zeker in de zomermaanden is het gezellig druk. De vele terrassen zorgen voor een aangename sfeer. In Renesse zijn verder een aantal winkels gevestigd. Waaronder Espirit en Bomont. Verwacht niet dat je uitgebreid kan winkelen. Renesse is voornamelijk genieten op het terras in de zon. Ook vanuit Renesse kan je lopend of fietsend naar het strand om daar te genieten van het geluid van de zee.

Burghsluis/Koudekerke

Op fietsafstand van Burgh-Haamstede ligt de haven van Burghsluis en de Plompetoren in Koudekerke

Burghsluis is gelegen aan de Oosterscheldekering en met een beetje geluk heb je kans dat de bruinvissen zich laten zien. Op een zonnige dag tegen het eind van de middag kon mijn geluk niet op toen er in de verte een paar bruinvissen op zoek gingen naar voedsel. Wauw!! Wat een uniek moment was dat om te ervaren. Verder kan je hier prachtig fietsen langs het water naar Zierikzee. Doe je ongeveer een uur over. Mooie fietstocht is het.

Niet ver van Burghsluis staat de Plompetoren in Koudekerke. Het enige gebouw dat is blijven staan sinds dat het dorp in 1600 is verdwenen. De Plompetoren is 23 meter hoog en onderdeel van Natuurmonumenten. In de toren beleef je de geschiedenis van Koudekerke. Na het betreden van een smalle trap heb je een prachtig uitzicht rondom. In de verte kan je de Zeelandbrug zien en de Deltawerken. De toren is gratis toegankelijk.

Zonnemaire

Ik kan mij voorstellen dat bij het horen van het plaatsje Zonnemaire niet direct een belletje gaat rinkelen. Zonnemaire is gelegen ten oosten van Brouwersdam. De reden om dit dorp te bezoeken is vanwege de lokale kroeg/restaurant d’Ouwe Smisse. Echt een kroeg waar de locals bij elkaar komen en de middag doorbrengen.

Het Verdronken Land van Bommenede is een mooi natuurgebied voor vogels gelegen aan het Grevelingenmeer. Je kan er een gedeelte om het natuurgebied heen lopen. Met zonnig weer is het een oase aan zeilschepen op het Grevelingenmeer. Een genot om te zien vanaf het groene bankje. Er is ook een kleine haven en gratis parkeergelegenheid. Neem zeker wat te drinken en eventueel wat te eten mee. Er is geen horeca aanwezig.

Dreischor

Wat is Dreischor een ontzettend leuk dorpje met een prachtige ring. Heerlijk genoten op het bankje met uitzicht op de kerk. De zon kwam ook lekker tevoorschijn en het was een genot om in Dreischor te zijn. Dit dorp is omgeven door de natuur. Pak de fiets en verken fietsend de omgeving. Een echt Nederlands landschap! Ben je terug van het verkennen van de omgeving, drink dan een borrel op het terras van het streekmuseum. Heerlijk uit de wind met een prachtige tuin. Wil je genieten van de natuur en de stilte dan kan ik Dreischor absoluut aanraden.

Als wijnliefhebber dien je zeker de Wijnhoeve De Kleine Schorre te bezoeken. Is net gelegen buiten het dorp Dreischor. Op deze wijnhoeve oogsten ze hun eigen witte en rode wijn. De wijn is echt fenomenaal. Vooral ‘2020 Schouwen-Duivenland Auxerrois’. Een witte wijn die je bij de eerste slok niet weg kan zetten. Uiteraard kan je deze wijn en vele andere soorten producten kopen in de schattige winkel. Wil je ook proeven? Dan kan je dat doen op het terras van de Wijnhoeve De Kleine Schorre.

Nieuwerkerk

Wat ben ik verrast wat ik heb gezien in Nieuwerkerk. Ben je de natuur aan het verkennen en toe aan een drankje, dan dien je echt even te stoppen in de theetuin De Stokroos. Hier kan je genieten van minimaal 25 soorten thee, koffie, huisgemaakte taarten en high tea. In de theetuin zijn er diverse zitplaatsen gecreëerd in het groen. De theetuin is gelegen naast boerenrustcamping de Kermisrose. Het adres is Krabbenhoekseweg 2, Nieuwerkerk.

Ouwerkerk

De reden om Ouwerkerk te bezoeken is voor een bezoek aan het Watersnoodmuseum. In de nacht van 6 op 7 november 1953 werd het laatste dijkgat van de Februariramp gedicht door vier Phoenix AX-skuitcaissons. 2001 was het jaar dat in één caisson het Watersnoodmuseum werd geopend. In 2008/2009 werden de overige caissons met elkaar verbonden door gangen. Nu is het een museum in vier caissons gevestigd met het verhaal over de Watersnoodramp, wederopbouw en Deltawerken verteld door personen die het hebben meegemaakt. Een bezoek aan dit museum heeft behoorlijk indruk gemaakt op mij.

Zierikzee

De monumentale stad Zierikzee is een leuke afwisseling van het strand en de natuur. Het is een compacte stad met een aantal prachtige gebouwen. Heerlijk gewandeld via het centrum richting de haven en weer terug. Wil je op een terrasje zitten, maar niet in de drukte van het marktplein? Dan kan ik het terras aan de Maarstraat aanraden met fontein en een schitterende muurschildering gemaakt door de bewoners zelf. Hier zit een brasserie en een wijnbar.

Echter voor het winkelgenot dien je toch echt naar Middelburg of Goes te gaan. Zierikzee heeft een paar kleine winkelstraten, maar het aanbod aan kledingwinkels kan niet tippen aan de andere steden. Toch is Zierikzee zeker een bezoek waard om te bezichtigen. Het is een gezellige stad om te genieten van de sfeer.

Voor nu heb ik grotendeels mijn nieuwe eiland verkend. Schouwen-Duiveland is een prachtig eiland vol diversiteit. Het geluid van de zee, de geur van de natuur en de sfeer van Zierikzee. Er zijn nog een paar plekken op het eiland Schouwen-Duiveland die ik wil ontdekken. Uiteraard zal ik deze blog dan updaten voor jullie.

Heb je nog geen genoeg gekregen van Zeeland? In mijn eerdere blog over deze provincie neem ik je alvast mee naar een aantal bezienswaardigheden.

Wat is voor jullie de reden om Zeeland te bezichtigen?

Tot de volgende avontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.