?> Op vakantie in coronatijd - Op reis met Ilse

Op vakantie gaan dit jaar was toch wel anders dan in voorgaande jaren vanwege coronatijd. Voordat de reis begon was er van te voren veel inlezen wat de regels waren betreft corona in Portugal. De voorpret was er gelukkig niet minder om. Benieuwd hoe het begin van onze vakantie naar Madeira en de Azoren eruit zag en de aankomst?

Voorpret

Halverwege juni hadden we eindelijk onze vakantie naar Madeira en de Azoren vastgelegd. Eerst een week naar Madeira en de overige anderhalve week verdeeld over twee eilanden van de Azoren. Nu nadat de bestemming niet meer gewijzigd kon worden, kon ik met een gerust hart mij verdiepen in al het moois dat wij zouden zien tijdens de vakantie. Daarvoor was het nog vrij onzeker waar we tijdens de vakantie zouden belanden, dus durfde ik niet volledig van de voorpret te genieten. Ik kan behoorlijk wispelturig zijn betreft vakantiebestemmingen. Hahaha!!!

Halverwege september zouden wij pas op vakantie gaan. Het had om deze reden niet zoveel nut om in juni al te verdiepen in alle coronamaatregelen, aangezien het continue zou veranderen. Uiteraard hield ik wel de berichtgeving in de gaten betreft het reizen naar onze bestemmingen. Het was al vrij snel duidelijk dat voor Madeira een volledige vaccinatiebewijs voldoende was om te kunnen reizen. Voor beide zouden we eind juli al volledig gevaccineerd zijn, dus dat was geen probleem.

Voor de Azoren bleef het lang onduidelijk welke documenten nodig waren om hiernaartoe te kunnen vliegen. Gelukkig een maand voor vertrek werd er bekend gemaakt dat ook een vaccinatiebewijs volstond voor de Azoren. Indien je gaat vliegen, dien je van te voren bij de airline jezelf te identificeren dat je naar Portugal vliegt. Naar deze registratie werd daarna niet meer gevraagd bij aankomst. Vele websites geraadpleegd waaronder uiteraard de website van de Rijksoverheid in deze fase van de voorbereiding.

Ruim op tijd alle documenten uitgeprint die nodig waren om te kunnen genieten van onze vakantie. Wij waren er klaar voor en nodig aan vakantie toe.

Madeira

Onze eerste bestemming was Madeira. Met een tussenstop uit Lissabon waren wij begin van de middag geland in Funchal. Even een tip terzijde… Het is raadzaam om langer dan een uur overstaptijd te hebben tijdens twee vluchten, ondanks dat de luchtvaartmaatschappij het aangeeft dat het wel kan. Tijdens het boarden in Lissabon was het al final call. Kortom nog maar net de aansluitende vlucht gehaald en tijdens de eerste vlucht vanuit Amsterdam die vertraging had, zat ik toch wel nagelbijtend op mijn stoel. Een gouden tip van de reisblogger.

Waar mijn vriend en ik geen rekening mee hadden gehouden was de lange wachtrij om Madeira in te mogen. In de bagagehal zag ik al een lange rij staan en was al bang voor het lange wachten. Dit zou nog wel even kunnen duren. Vanaf 03:30 uur die ochtend waren wij al wakker voor de vlucht, dus best wel moe. De bagage was er heel snel en toen was het aansluiten in de rij. Elke keer was het wachten en dan een paar meter vooruit. De eerste rij waar je in terecht komt, wordt opgesplitst in een aantal kleinere rijen om onderscheid te maken tussen je registratie op Madeira Safe. Hier kom ik later op terug.

Nadat je uit de eerste lange rij komt, dien je direct naar je autoverhuurbedrijf te gaan als je een auto hebt gehuurd. Uiteraard hier ook weer lang moeten wachten voordat we aan de beurt waren. Alleen de hoofdbestuurder mag voor de balie staan om alles af te handelen, vanwege de coronamaatregelen. Zo te zien had de baliemedewerkster haar dag niet en mijn vriend was super moe, dus dat was een mooie combinatie. Haha!!! We hadden een Fiat 500 gehuurd bij Sunny Cars, maar het was een Kia geworden. Opzich wel jammer. Ik had graag in een Fiat 500 gereden, maar achteraf gezien was de Kia wel beter voor de steile wegen en zeker voor de bagage. Dat had nooit gepast in de Fiat 500.

Nadat de autohuur was geregeld, was het weer tijd om in de rij te staan om daadwerkelijk Madeira in te mogen. Voor vertrek moet je je registreren op de website van Madeira Safe. Hier dien je aan te geven met welk document je Madeira wenst in te reizen en ook gegevens van je vlucht. Ruim een week van te voren had ik voor beide het vaccinatiebewijs geüpload op de website. Doe dit zeker op tijd, aangezien de autoriteiten van Madeira dit dienen goed te keuren en dit kan een tijdje duren. Wanneer het document akkoord is, krijg je de donkergroene kleur te zien. Dit houdt in dat je in een korte rij belandt en nadat je de QR code hebt laten zien, kan je direct doorlopen en echt genieten van de vakantie.

Als het document niet akkoord is gekomen op tijd, krijg je een lichtgroene kleur te zien. Dit houdt in dat je opnieuw in een hele lange rij dient te staan. Kan zomaar een extra half uur duren, zo niet langer. Het invullen van de gegevens van te voren kost hooguit 10 minuten, maar ter plaatse kan het heel veel tijd besparen.

Azoren

In Ponte Delgado op het hoofdeiland São Miguel was het heel anders om het eiland te betreden. Ook hier heel snel de ruimbagage en zonder rij liepen wij naar buiten waar diverse loketten stonden waar je je QR code (of negatief vaccinatiebewijs) dient te laten zien. Daarna is het weer naar binnen waar de autohuurbedrijven zijn gevestigd om onze huurauto op te halen. Helaas hadden we net een vlucht voor ons die was geland. Hier dus ook een uur gewacht voordat we eindelijk aan de beurt waren. Ook het nadeel is hier dat het terugkeren van de autohuur hier voorrang heeft.

Op het tweede bezochte eiland Terceira werden wij helemaal niet gecontroleerd op ons vaccinatiebewijs. Dit was ook de kleinste luchthaven die ik ooit heb bezocht. Binnen no-time de ruimbagage in de hand en zonder wachtrij onze huurauto opgehaald. Echt perfect.

Al met al was het wat meer geregel om op vakantie te kunnen in coronatijd, maar ter plekke afgezien van de mondkapjes geen last gehad van de coronamaatregelen. 2700 foto’s verder kan ik met een gerust hart zeggen dat wij hebben genoten van onze vakantie. We hebben het voor geen goud willen missen. Madeira en de Azoren stonden hoog op mijn lijstje en het zijn prachtbestemmingen. Wel vind ik dat Madeira continue uitnodigt om op pad te gaan en op de Azoren kregen wij meer een vakantiegevoel. Het zonnige weer op São Miguel hielp ook zeker.

Vanaf volgende week zal ik de eerste avonturen delen met jullie. Als eerste mijn favoriete wandeling op Madeira: Ponta de São Lourenco. Een prachtige wandeling over rotsen, langs kliffen en bijzondere vergezichten. Kan je zolang niet wachten om op avontuur te gaan? In mijn eerdere blog over de voorbereiding van de vakantie geef ik je alvast een inkijkje in welke accommodaties ik ben verbleven.

Tot de volgende avontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.