?> Oud & nieuw vieren Down Under - Op reis met Ilse

Hoe leuk is het om een keer oudjaarsavond aan de andere kant van de wereld te vieren in hartje zomer. Helaas voor dit jaar is het nog te vroeg, maar hopelijk kan je volgend jaar oud & nieuw vieren Down Under. Een ware belevenis. Wees ieder geval op tijd met het boeken van accommodatie. In september is er al nagenoeg geen bed meer beschikbaar.

Vanaf mijn elfde heb ik voor vier jaar gewoond in Sydney, Australië en hierdoor bijna elk jaar bij de Sydney Harbor Bridge het nieuwe jaar ingeluid. Ook tijdens mijn backpack jaar in 2006 de hele dag mijn plekje bewaard bij Sydney Opera House om geen seconde te hoeven missen van het prachtige vuurwerk. Om deze speciale dag te beleven zijn er in Sydney diverse plekken waar je het vuurwerkspektakel kan aanschouwen.

Het kiezen van de locatie

Om zowel het vuurwerk van de Sydney Harbor Bridge als Sydney Opera House te bewonderen raad ik aan om een plekje te bemachtigen in de Royal Botanic Gardens. Het beste uitzicht heb je bij Mrs Macquarie’s Chair in de botanische tuin. Net zoals in de gehele stad op 31 december geldt, kom absoluut al in de ochtend om ’s avonds op en top te genieten van het sublieme vuurwerk. Neem een kleed mee en picknick spullen om de dag door te komen.

Om het vuurwerk van zo dicht mogelijk mee te maken, kan ik absoluut het Sydney Opera House aanraden. Wil je helemaal vooraan staan? Op deze speciale dag is de omgeving verdeeld in een aantal vakken waar een x aantal mensen in mogen. Dit om te voorkomen dat het top drukte wordt vooraan bij het Opera House. Neem je picknick mand, kleed en goede humeur mee, want het kan wel even duren voordat het nieuwe jaar ingeluid kan worden. De gehele dag blijf je in je vak en per vak staan dixi’s paraat.

Vanaf beide locaties heb ik genoten van deze speciale dag. Vooral de keer tijdens het backpacken. Na 9 maanden op reis te zijn geweest in dit prachtige land, zag ik mijn ouders weer. Zij waren voor oud & nieuw overgevlogen naar Sydney om samen met mij de jaarwisseling te vieren. Dat was fantastisch. Met een aantal meiden die ik had leren kennen en hun aanhang verbleven wij de gehele dag ver vooraan bij het Opera House. Gezellig de hele dag met elkaar kletsen en uiteraard ook je plekje bewaken voor een voordringer. Je zit echt hutje mutje de gehele dag voor het beste uitzicht in de avond.

Vuurwerk

Ook voor de jongste is er vuurwerk te bezichtigen. Om 21:00 uur heb je een kleine vuurwerk spektakel speciaal voor kinderen die het niet redden om tot 00:00 uur wakker te blijven. Ook voor de volwassenen is dit al een leuk voorproefje op de echte show een paar uur later. De spanning stijgt naarmate de wijzers richting de 00:00 uur tikken. Nog even en het aftellen kan beginnen. Wauw! Wat heb ik naar dit moment uitgekeken. Samen met mijn ouders naar de Sydney Opera House kijken vanwaar je klok ziet die aftelt naar 0.

Boem, daar begint de show…. Aan het hek is een gaatje vrij en mijzelf tussen de mensen gewrongen om de show te filmen. Je hebt ogen tekort en je weet gewoon niet meer waar je naar moet kijken. Vanaf de brug schieten de pijlen de lucht in. Ook achter mij bij het Opera House zie ik prachtige siervuurwerk. Het duurt een eeuwigheid voordat de show klaar is en ik ben overmand door de schoonheid die ik net heb gezien. Ik kan geen betere manier bedenken om hier Down Under ‘gelukkig nieuwjaar’ te zeggen tegen mijn ouders. Wel een gek idee dat je hier in Sydney 10 uur eerder oud & nieuw viert dan in Nederland.

Einde van de show

Alles wordt in goede banen geleidt om de stad uit te komen. Zo worden er extra treinen ingezet om de vele mensen naar hun bestemming voor de nacht te brengen. Ik verbleef bij mijn ouders net een paar haltes met de trein buiten de stad. Wat was ik blij toen ik de frisse nachtlucht weer kon inademen. Het was wel heel erg druk in de trein. Met een moe en voldaan gevoel heerlijk mijn ogen gesloten.

Oud & nieuw vieren Down Under is absoluut een aanrader als je van plan bent om dit prachtige land te verkennen. Hoe vaak kan je nu zeggen dat je midden in de zomer een jaarwisseling hebt meegemaakt… Ga het zelf ervaren!

Tot de volgende avontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.