?> Dilemma van koken of uiteten tijdens vakantie - Op reis met Ilse

Altijd een dilemma om te kiezen waar je ’s avonds zin in hebt. Denk je aan je budget en ga je daarom kokkerellen in de keuken van je accommodatie? Of laat je je eens verwennen in de avond en lekker onbezorgd genieten van je diner. Kortom een altijd terugkerend dilemma van koken of uiteten tijdens de vakantie.

De charme van het koken

Na een geweldige dag vol bezienswaardigheden is het tijd om een keuze te maken hoe we de avond willen spenderen. Eerst even lekker ontspannen aan het zwembad. Een verfrissende duik in het koele water zal mij goed doen. Een genot om de laatste zonnestralen mee te pakken in de hangmat met een grandioos uitzicht over de kustlijn. Direct voel ik mij al relaxter en meer zin in de avond die op mij staat te wachten.

Het is een drukke dag geweest met veel indrukken. Verstandig om bij het appartement te blijven en een rustige avond te houden. Gelukkig hebben we nog ingrediënten in de koelkast om een heerlijke maaltijd te maken. Tijdens vakanties wordt de pasta nooit overgeslagen. Altijd een snelle en voedzame maaltijd. Zeker een pasta met garnalen, zalmsnippers, room en dille is een favoriet van mij en mijn vriend. Of een barbecue avond is ook altijd een topper. Lekker smikkelen aan een gezellige gedekte tafel met kaarslicht. Je hoeft niet altijd naar een restaurant voor een romantische avond met je geliefde.

Dat is het fijne van het hebben van een appartement tijdens de vakantie. Je kan gewoon besluiten om in de avond ’thuis’ te blijven en een avondje te kokkerellen. De afgelopen vakanties zijn we erachter gekomen dat het een heerlijke combinatie is tussen koken en uiteten. Het gevoel van ontspanning blijft zodoende.

Bij de glamping tent op Tenerife zijn het rustige avonden met een fenomenale zonsondergang. Hier is er geen keuken wat ook zijn charme heeft. Dit hebben we opgelost door een tapas maaltijd. Ook in de wetenschap dat er geen restaurants in de omgeving zijn en niet raadzaam is om in het donker te rijden over de smalle kronkelende weg. Een perfecte afsluiting van de dag onder de sterrenhemel.

Hoe maak ik de keuze om te koken?

Even uitbuiken van een heerlijke maaltijd pak ik de reisgids erbij om een plan te bedenken voor de volgende dag. Zin om actief te zijn na een paar luie dagen. Hoe meer ik erover lees, des te enthousiaster ik word. Even overleggen met mijn vriend of hij ook wil. Voor mij staat het vast om de volgende dag de Barranco del Infierno kloof te bewandelen. Ik lees dat je online een ticket met een tijdslot moet boeken om hier te mogen wandelen op zoek naar de waterval. Yes, er is nog plek. Gelukkig wordt mijn vriend ook enthousiast en zo hebben we weer een plan voor morgen. Na de kloof ook net bedacht om de zuidoost nog even mee te pakken als we toch in de buurt zijn. Het wordt een dagvullend programma.

Tijdens de wandeling nemen wij dan ook een besluit dat het vanavond slim is om een makkelijke maaltijd te bereiden. Het is een pittige wandeling in de kloof en voor mij duidelijk dat ik vanavond geen stap meer verder kan zetten. Tijdens de lunch om even op adem te komen, bespreken we het menu voor de avond. Naast een heerlijke pasta zijn krieltjes met groente en een goed stuk vlees/vis ook een aanrader om snel klaar te maken. Het is zonde om lang in de keuken te staan op een warme zwoele avond. Het blijft tenslotte wel vakantie om te genieten van de heerlijke warme avonden. Zodoende halen we alvast de boodschappen op de weg terug naar de accommodatie. Ook weer geregeld om vanavond gezellig te koken.

De magie van uiteten

Naast het koken is uiteten tijdens de vakantie iets magisch. Je weet niet waar je terecht komt en uit welke gerechten je kan kiezen. Het is een verrassing wat er op je bord komt en hoe het wordt geserveerd. Dit alles zorgt voor een beleving waar je een hele avond van kan genieten. Het is een avondvullend programma om de tijd voor te nemen.

Het verschilt hoe je op zoek kan gaan naar een restaurant. Als je al op de plek van bestemming bent, kan je van te voren naar de restaurants kijken. Meestal hangt er ook een menukaart buiten zodat je een idee hebt wat voor gerechten er worden geserveerd. De sfeer van het restaurant kan je al beleven. Ik ben erachter gekomen dat mijn vriend een uitstekend gevoel heeft in het kiezen van een heerlijk restaurant. Met behulp van Tripadvisor struint hij de restaurants af die een goede beoordeling hebben. Zo kwamen wij terecht in restaurant ‘Boca de Cena‘ op de Azoren waarvan de gerechten en beleving uitstekend was. De gastheer was een echte entertainer en ook nog eens de kok. Nog steeds denk ik met heel veel plezier terug op deze avond.

Een combinatie tussen koken en uiteten is ideaal tijdens de vakantie. Het zorgt voor afwisseling en rust. Uiteten tijdens je vakantie is heerlijk, maar ik merk dat ik na drie weken uiteten niet meer weet wat ik moet kiezen qua eten en restaurants. Je bent toch een hele avond zoet totdat je weer terug kan naar je accommodatie. Bij het kokkerellen is het anders. Met een heerlijk glas wijn samen achter het fornuis staan met muziek op de achtergrond. Plezier hebben met elkaar in het bereiden van het eten en dan heerlijk nuttigen aan een gezellige tafel. Laat de avond maar beginnen!

Waar kiezen jullie doorgaans voor? Koken of uiteten?

Tot de volgende avontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.