?> De top acht backpack verschillen van Australië en Azië - Op reis met Ilse

Als persoon is een backpack reis echt een verrijking om jezelf beter te leren kennen. Als 21 jarige begon ik te backpacken als een redelijk verlegen jonge vrouw. Aan het eind van mijn backpack reis stond ik zelfverzekerder in het leven. Het land waar je gaat backpacken heeft ook impact hoe je je als persoon ontwikkeld. Australië en Azië zijn de walhalla’s om te backpacken met wel duidelijke verschillen. In 2006 ben ik een jaar wezen backpacken in Australië en in 2018 een aantal maanden in Indonesië, Thailand en Laos.

1. De reistijden

Een groter verschil kan haast niet tussen Australië en Azië. De afstanden in Australië zijn gigantisch. Een goede voorbereiding van a naar b is noodzakelijk. Houd zeker rekening dat je makkelijk een dag onderweg bent naar je volgende bestemming in Australië. De bus van Adelaide via Melbourne naar Sydney doet er 24 uur over. Wat een ervaring was dat om zoiets te ondernemen. Na de busrit was ik dan ook wel toe aan een bed. De trein The Indian Pacific van Sydney naar Perth doet er vier dagen over. Zo krijg je al een aardig beeld van de afstanden in dit immense land.

In Azië is dat veel minder. Op Bali ben je net een paar uur onderweg van het westen naar Ubud, de gezellige plaats in het midden van het eiland. Ook in Thailand zijn de afstanden veel kleiner als je in het noorden of zuiden reist. Uiteraard als je van het noorden naar het zuiden reist, ben je wel een lange tijd onderweg. Dan kan je beter het vliegtuig nemen. De reistijd in Laos is een ander verhaal. De wegen zijn slecht en over een paar honderd km doe je makkelijk een hele dag. Laos is dan ook veel minder ontwikkeld maar heeft ook zijn charme.

2. Backpackers

Australië is echt een walhalla voor backpackers. Hier kan je echt niet het gevoel krijgen dat je alleen bent. Er zijn zoveel backpackers die alleen reizen die altijd wel zin hebben in een praatje met je. Het mekka van de backpackers in Australië is de stad Cairns in het noorden van de Staat Queensland. Hier komt iedereen bij elkaar en elke avond kan je gezellig met andere backpackers vermaken in het hostel of in de vele kroegen. Overdag zit iedereen bij de gezellige lagune te chillen met uitzicht op zee.

Je vindt backpackers over de gehele oostkust van Melbourne tot aan Cairns. Aan deze kust zijn ook de meeste activiteiten om te ondernemen voor een backpacker. Zeker de westkust is een stuk stiller voor een backpacker. Hier kom je vooral om te genieten van de wonderschone natuur. Tijdens mijn jaar in Australië heb ik zoveel andere backpackers leren kennen dat elke dag een avontuur was om te beleven.

Het gevoel dat ik had in Australië was niet hetzelfde in Azië. Hier komen veel backpackers die een stelletje zijn of groep vrienden. Dat maakt het lastiger om contact te leggen. Om deze reden moet je meer moeite doen om activiteiten met elkaar te ondernemen.

3. Vervoer

Een ander populair vervoersmiddel in Australië is de aanschaf van een eigen campervan of auto. Overal in Cairns hingen advertenties voor de aankoop van een campervan. Met twee meiden die ik had leren kennen in Australië besloten om een volgend avontuur aan te gaan. Van andere backpackers de campervan gekocht en richting de Outback, noorden en westkust gereden. Wauw, wat een vrijheid had je als backpacker. Echt geniaal om op deze manier te reizen. Wel altijd de belofte aan elkaar gedaan dat we alleen gingen overnachten op een camping waar andere personen stonden en nooit in het donker rijden.

Zeker in de Outback moet je goed voorbereid zijn. Neem genoeg water mee en het liefst ook een extra tank benzine/gas. Mocht je pech hebben, kan het zomaar een aantal uur of dag duren voordat je iemand tegen komt. Gelukkig hebben wij dit nooit meegemaakt. Laat ook het thuisfront weten waar je bent als je bereik hebt. In de Outback is dat niet altijd het geval.

In Azië ben je veel meer overgeleverd aan het lokale vervoer. De lange afstand bussen zijn een perfecte manier om lange afstanden mee af te leggen. Dit zijn vaste prijzen. Wat mij erg tegen viel op Bali is dat er weinig bussen rijden naar bezienswaardigheden. Je moet echt met een andere backpacker of groep backpackers reizen om al het moois te kunnen zien dat Bali te bieden heeft. Er rijden veel privé chauffeurs rond waar je goed mee moet onderhandelen voor een prijs. Voor een backpacker alleen zijn de prijzen niet te betalen. Op goed geluk moet je dan andere backpackers in het hostel vinden die dezelfde plannen heeft als jou. Mede hierdoor heb ik helaas niet alle bezienswaardigheden kunnen bezichtigen.

4. Kostenplaatje

Het is algemeen bekend dat Azië een goedkoop continent is om te backpacken. Mede hierdoor is dit continent zo in trek door vele backpackers. Voor een happekrats heb je goedgevulde maaltijden en ook de hostels zijn over het algemeen goedkoop. Hierdoor kan je als backpacker veel langer op reis door je financiën. Dit was voor mij de voornaamste aanleiding om voor de tweede keer te gaan backpacken in Azië.

De kosten in Australië zijn vergelijkbaar met Nederland. Het is een stuk prijziger om te backpacken. Indien je voor langere periode wil reizen, is het aantrekkelijk om een werkvisum aan te vragen. Aan dit visum zitten wel restricties die in de loop van de tijd zijn veranderd. Lees je dus goed in wat er mogelijk is. Het is wel een hele leuke manier om de cultuur van de Australiërs beter te leren kennen. Zo heb ik in diverse restaurants gewerkt en achter een ijskraam in een winkelcentrum. Was een leuke tijd om op deze manier geld te verdienen om mijn reis te bekostigen.

5. Hostels

De hostels in Australië zijn uitnodigender voor backpackers om elkaar te ontmoeten. Er is altijd een gezamenlijke ruimte waar je bij elkaar kunt komen en ook de keuken is een mooie ontmoetingsplek. Zeker in de avond net voordat iedereen uitgaat is het een gezelligheid van jewelste.

Er zijn in Azië absoluut hostels waar je gezellig met andere backpackers kan chillen. Een hele leuke hostel is ‘Cody’s Guesthouse’ in Chiang Mai. Hele leuke gastheer die allerlei activiteiten organiseerde voor zijn gasten. Zo was ik net in de accommodatie of ik kreeg al een uitnodiging om met een groep backpackers naar een travestietshow te gaan. Een hele gezellige avond waar ik direct andere backpackers heb leren kennen waarmee ik in het noorden van Thailand mee op trok. Of het hostel in Pai ‘UP2U Guesthouse’. Hier heb je ook een leuke gemeenschappelijke plek om bij elkaar te komen met heerlijke hangmatten om te genieten van de natuur. Toch moet je in Azië meer zoeken naar een gezellige hostel waar je elkaar kan ontmoeten. Dat is niet altijd het geval, wat ik ontzettend jammer vond.

Ondanks dat er wel een ontmoetingsplek is in hostels in Azië, moet je als alleenstaande backpacker meer moeite doen om contact te leggen. Veel backpackers zijn op zichzelf of zijn met bekenden op reis. Ook de gemiddelde leeftijd speelt mee. In Australië is de gemiddelde leeftijd van de backpackers tussen de 18 en 25 jaar. In Azië heb je allerlei diverse leeftijden.

6. Tijdsverschil

Om in contact te blijven met het thuisfront vanuit Australië was in 2006 een stuk lastiger dan anno 2022. In mijn tijd bestond whatsapp nog niet en was het dan ook goed uitrekenen wanneer ik vanuit een telefooncel naar mijn ouders kon bellen. Dat had absoluut zijn charme. Nu is het heel makkelijk om een appje naar het thuisfront te sturen wat je allemaal beleeft en dat het goed gaat. Aangezien ik door heel Australië ben gereisd en hierdoor continu een ander tijdsverschil, was het goed opletten hoe laat het in Nederland was. In de zomertijd is het 10 uur later dan Nederland.

In Azië was het ook goed opletten, maar daar bleef voornamelijk het tijdsverschil gelijk toen ik door Thailand en Laos reisde. Dat was veel makkelijker bij te houden wanneer ik even met vrienden of familie kon bellen. Wel is het een apart gevoel als jij al Nieuwjaar aan het vieren bent en het thuisfront moet nog een aantal uur wachten.

7. Ontwikkeling van het toerisme

Toerisme in Australië is perfect geregeld. Je voelt je als backpacker direct bij aankomst op je gemak. De voertaal is Engels, waardoor het ook makkelijker is om jezelf verstaanbaar te maken. Ook als je niet zo goed Engels kan, is het voor de Australiërs geen probleem om je te helpen.

In Thailand is het toerisme zeker ontwikkeld. Het vervoer en de accommodaties zijn goed geregeld. Wil je een beleving dat het toerisme minder ver is ontwikkeld? Reis dan door Laos. De wegen zijn hier een drama vol met kuilen, waardoor er niet hard gereden kan worden. De weg was op een gegeven moment zo slecht, dat we met onze backpack zelf door de modder naar onze andere bus aan de andere kant moesten lopen. In Laos moet je ook heel veel geduld hebben als je iets voor elkaar wil krijgen. Ze hebben absoluut geen haast en het komt wel. Zeker door de taalbarrière is dit lastig.

8. Activiteiten

Er zijn tal van activiteiten in geheel Australië om je als backpacker te vermaken. Denk aan Fraser Island, Whitsunday Island, surfkamp, bezoek aan steden zoals Sydney, Cairns, Cape Tribulation. Ook de Outback is een bezienswaardigheid die niet kan ontbreken tijdens een bezoek aan dit wonderschone land.

Ook in Azië zijn er tal van activiteiten om je te vermaken als backpacker. In Azië zijn het meer culturele activiteiten zoals een bezoek aan een tempel of heerlijk relaxen op het strand. Tijdens mijn backpack reis in Azië had ik het gevoel dat ik meer kon relaxen. Zeker in Zuid-Thailand was het genieten op de prachtige stranden.

Mijn reis in Australië heb ik als geweldig ervaren. Wat een unieke ervaring was dat, waar ik nog steeds met heel veel plezier aan terug denk. Ik zou graag nog een keer 21 jaar willen zijn en de gehele reis nog een keer over doen. Wat was het fantastisch. Australië is een geweldig land om te backpacken. Je ontmoet zoveel andere backpackers dat je eigenlijk nooit alleen bent. Zeker als jong volwassenen is dit een geweldige ervaring.

Backpacken in Azië was ook een ervaring op zich. Mede door de taal, is het lastiger om je verstaanbaarder te maken. Zeker in Laos, waar het toerisme nog primitief is. Voor een backpacker die alleen reist, zou ik Azië niet direct aanbevelen. Zoals vermeld zie je in Azië veel stelletjes of groepen vrienden reizen, waardoor je als alleenstaande meer moeite moet doen om er tussen te komen.

Tot de volgende avontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.