?> Schilderachtige baai van Kotor in Montenegro - Op reis met Ilse

De laatste stop van de vakantie is de schilderachtige baai van Kotor in Montenegro. Een prachtige locatie om hier een aantal dagen te genieten. Uiteraard Kotor zelf is een aanrader, maar ook de omgeving is magisch. Mis deze oude havenstad aan de Adriatische Zee zeker niet tijdens een bezoek aan Montenegro.

Kotor

De hele week is het al erg heet en continue komen er cruiseschepen in de baai. Kotor blijft een toeristische bestemming, maar zodra de cruiseschepen wegvaren is het tijd om Kotor zelf te ervaren. De accommodatie ligt net te ver om in de hitte naar het centrum te lopen. Heel decadent met de taxi laten afzetten bij de poort van Kotor. Zodra je Kotor binnenstapt begrijp je direct waarom Kotor zo geliefd is. Fotogenieke gebouwen, een wirwar aan steegjes en diverse pleintjes met horeca om intens te genieten van de sfeer in Kotor.

Kotor
Baai of Kotor
Kotor

Het doet mij denken aan het oude centrum van Split. Voordat de magen beginnen te knorren de sfeer opgesnoven van Kotor dat uiteraard op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Verdwaal door de steegjes en geniet van de vele boetiekjes die hier gevestigd zijn. Wist je dat Kotor een thuis is voor de vele katten? Ook de boetiekjes spelen hierop in. Er is zelfs een kattenmuseum in Kotor. Een walhalla voor een kattenliefhebber. Je ziet hier postkaarten, foto’s, sieraden en postzegels met allemaal een kat erop. Voor een klein bedrag kan je het museum bezoeken en hiervan worden de katten verzorgd in Kotor.

Stadswallen Kotor
Terras Kotor

Een hoogtepunt tijdens een bezoek aan Kotor is de beklimming naar San Giovanni Fort over de oude stadsmuur. Deze heb ik zien liggen en loopt best wel steil omhoog. Met meerdere pauzes is het voor iedereen mogelijk en je hebt een waanzinnig uitzicht over de stad en schilderachtige baai van Kotor. Je betaald Eur 8,00 per persoon om omhoog te lopen. Met mijn 24-weken zwangerschap heb ik deze activiteit laten gaan. Ook vanwege de hitte en het feit dat het al avond was tijdens mijn bezoek aan het oude centrum. Een wandeling over de volledig ommuurde stadswallen is een prima alternatief om een ander perspectief te krijgen op Kotor met mooie uitzichten op het historisch centrum en de baai.

Panoramische autoroute Kotor Serpentine

Om te genieten van de schilderachtige baai van Kotor besloten om de panoramische autoroute Kotor Serpentine te rijden. Deze smalle autoroute (P1) is gelegen net buiten het centrum. Met vele haarspeldbochten en uitzichtpunten rij je steeds verder omhoog. Ik raad aan om deze route vroeg te rijden om de drukte nog enigszins te ontwijken. Zo moesten wij op de terugweg achteruit rijden om een bus voldoende ruimte te geven om in te halen. Dat was niet echt heel fijn.

Uitzicht Kotor Baai

Eenmaal boven is het uitzicht over de baai en dorp Tivat waanzinnig. Er is een kleine horeca aanwezig met zelfbediening. Onder het genot van een cola de trappen afgelopen helemaal naar het beginpunt van het terras voor het mooiste uitzicht. Heerlijk de tijd genomen om dit uitzicht tot ons te nemen. Deze autoroute kan je verder rijden tot de stad Cetinje aan de andere kant van Lovcen National Park. Tijdens ons verblijf aan Lake Skadar, Centinje al bezocht. Nu tijd om dezelfde weg terug te rijden en rondje langs de baai van Kotor te rijden.

Het knusse dorp Perast

Op weg terug naar Kroatië dit knusse dorp Perast bezocht gelegen op een kwartier rijden van Kotor. Wat direct opvalt is het gebrek aan parkeergelegenheid in Perast. Er is één betaalde parkeergelegenheid bij het centrum. Echter staat deze ook al vroeg vol en hebben gelezen dat de parkeermannen proberen om een boottocht te verkopen aan je en anders mag je er niet staan. Daar hadden mijn vriend en ik geen zin in. Op hoop van zegen dat er een gratis parkeerplek vrij is richting Perast gereden. Al kilometers ver zien we auto’s langs de kant van de weg staan. Net nadat we willen opgeven zien we een parkeerplaats langs de kant van de weg vrij. Wel een stuk lopen naar het centrum, maar ik wilde echt heel graag Perast zien.

Perast
Perast
Perast

Op deze hete ochtend bepakt met fles water richting Perast gelopen. Perast is ook gelegen aan de baai van Kotor en direct een ander uitzicht over de baai dan in Kotor zelf. Naast de betaalde parkeergelegenheid een terras opgezocht om de dorst te lessen. Jammer dat de zwemkleding in de auto ligt. Anders was een verkoelende duik helemaal geen straf geweest. Nu was het tijd om langs het water te lopen en te genieten van Perast.

Perast is een klein dorp met weinig bezienswaardigheden. Het is leuk om langs het water te lopen, maar het heeft niet echt een centrum zoals Kotor met allemaal verborgen steegjes. Dat heb ik zeker wel gemist, waardoor ik niet al te enthousiast ben over Perast. Dé bezienswaardigheid van Perast zijn de eilandjes voor de kust die te bereiken zijn met een boot die overal wordt aangeboden. Eén kunstmatig eiland mag je als bezoeker bezoeken. Op dit eiland staat een schilderachtige kerk die toeristen aantrekt.

Eiland Perast
Eiland Perast

Uitzichtpunt Perast

Voor ons is een uitzicht over de baai veel leuker om te doen. Wanneer je voorbij Perast rijdt richting Kroatië, heb je nog een autoroute met een uitzichtpunt over de baai van Kotor. Neem de P11 en stop bij Boka Kotorska observation platform. Het uitzicht op de baai is schilderachtig mooi.

Boka Kotorska observation platform

Ik zou het totaal niet erg vinden om in de toekomst nog een keer de baai van Kotor te bezoeken. Het landschap is echt prachtig en je kan er uren naar kijken. Een prachtige plek om de vakantie af te sluiten of eerste kennismaking met Montenegro. Vanuit Dubrovnik in Kroatië is het twee uur rijden naar Kotor en je zit gelijk in een andere wereld. Een verblijf in de schilderachtige baai van Kotor in Montenegro is dan ook gegarandeerd een succes.

Tot de volgende reisavontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.