?> De historische stad Antwerpen nabij de grens - Op reis met Ilse

De kerstdagen achter de rug en nog heerlijk samen genieten van twee vrije dagen. Sinds begin van de relatie nu ruim 3 jaar geleden hebben we het erover om naar een stad in België te gaan. De keuze is gevallen op de historische stad Antwerpen nabij de grens. Op tijd opgestaan om anderhalf uur later vol goede moed Antwerpen te ontdekken.

Ik ben wel eens eerder in Antwerpen geweest, maar dat is alweer veelste lang geleden. Jammer, want de stad is vanuit Nederland prima te bereiken. Afhankelijk waar je woont in Nederland kan je zowel met de auto als trein. Vanuit mijn woonplaats is de auto het makkelijkst en deze op het parkeerterrein Parking Rijnkaai Scheldekaaien nabij Museum aan de Stroom (MAS) geparkeerd. Voor een dagtarief van €6,00 heb je de hele dag plezier van Antwerpen. Het is een groot parkeerterrein op tien minuten loopafstand van het centrum. Eerst tijd voor een thee met een te kleine warme appeltaart om de maag te vullen in een café op het marktplein.

Café in Antwerpen

De winkelstraat Meir

Wil je winkelen in Antwerpen? De Meir is de grootste, drukste en gedeeltelijk autovrije winkelstraat van Antwerpen. Hier kan je na hartenlust winkelen met alle bekende winkelketens. Wij hebben het winkelen overgeslagen en doorgelopen via de winkelstraat naar het Begijnhof.

Begijnhof

Het Begijnhof

De eerste bezienswaardigheid van de dag is het Begijnhof gelegen naast de Sint-Catharinakerk in de Universiteitsbuurt. Deze parel is een oase van rust met een prachtige binnentuin en gekasseide straatjes. De regen op dat moment zorgt voor een mysterieuze sfeer om hier rond te wandelen en de schoonheid te bewonderen. De naam Begijnhof is ontstaan door vrouwen die geen kloosterbelofte aflegden, maar in een gemeenschap woonden. Deze Begijnhof van Antwerpen is gesticht in 1544 en gelegen buiten het centrum, waardoor het allerminst druk is. Je hebt dan ook alle tijd om te genieten. Dit is ook de enige bezienswaardigheid in de buurt. Dit moet je zeker niet weerhouden om deze bezienswaardigheid op te nemen in je planning. Dwars door de Universiteitsbuurt terug gewandeld naar het centrum.

Langs de Schelde

Langs de Schelde

De rechteroever bij de Schelde is gelegen aan de kant van het centrum. Hier is een promenade om als voetganger ongestoord rond te wandelen. Bij eetgelegenheid RAS begint de promenade en loopt helemaal door naar het reuzenrad. De zon, de blauwe lucht en de gezellige kerstdrukte geeft mij het gevoel om even de toerist te zijn.

Sint-Annatunnel

Voor een grandioos uitzicht over de stad moet je de oversteek door de Sint-Annatunnel maken. Deze tunnel is geopend in 1933 en wordt door de Antwerpenaren liefkozend ‘voetgangerstunnel’ genoemd. Door deze tunnel wandel je onder de Schelde op een diepte van 31,57 meter van de linker naar de rechteroever. Vanuit het centrum pak je de tunnel bij Sint-Jansvliet. De Sint-Annatunnel is een 572 meter voetgangerstunnel, maar fietsers worden gedoogd in de tunnel. Via twee houten roltrappen kom je daadwerkelijk in de tunnel. Op de roltrap dien je je hond te dragen.

Ik in Sint-Annatunnel
Informatie Sint-Annatunnel

Toch wel bijzonder om zo diep onder de grond te wandelen en dan weer het daglicht te zien aan de linkeroever van Antwerpen. Door een aantal bankjes kan je het uitzicht echt tot je nemen. Langs de oever is een wandelpad aangelegd voor een wandeling. Verder heeft deze linkeroever niet veel te bieden voor de toerist. Via de Sint-Annatunnel weer terug gewandeld naar het centrum.

Skyline Antwerpen

Schipperskwartier

Het Schipperskwartier staat bekend als de Rosse buurt. Net als de Wallen in Amsterdam, heb je dat hier in het Schipperskwartier. Een bijzonder gezicht om al deze vrouwen achter het raam te zien zitten, wachten op een klant. Sommige hadden echt iets gedaan aan hun uiterlijk om rondere vormen te krijgen.

Het Eilandje

Het Eilandje is gelegen in het noorden van de stad bij Museum aan de Stroom (MAS). Ik had hoge verwachtingen van deze wijk. Ik had gelezen dat het een opkomende wijk is van Antwerpen met genoeg vertier. Vroeger was het Eilandje een wijk waar je als toerist niet graag gezien wilde worden. Maar nu schijnt het een wijk te zijn om als toerist te ontdekken.

Nu wordt het Eilandje omgeven door dokken en voormalige pakhuizen omgedoopt tot appartementen. Langs de kaaien kan je wel leuk wandelen en het uitzicht op MAS verveelt niet. Hoe dieper je de wijk ingaat, hoe minder vertier er is. Aan de kaai een paar cafés, maar niet heel uitnodigend om de voetjes te laten rusten. Na al het gewandel begon ik deze aardig te voelen. Mijn indruk over deze wijk is dat er nog genoeg gedaan moet worden om dit een bloeiende en uitnodigende wijk te maken voor toeristen. Wie weet over een aantal jaar.

Het Eilandje
Het Eilandje
Het Eilandje

Na 20.000 stappen is de borreltijd dan echt meer dan verdiend. Een gezellige bruin café ingedoken totdat het etenstijd zou worden. Tegenover het MAS zagen we een paar restaurants die er leuk uitzagen. Helaas bij de eerste geen plek of onder de heater. Dat ga ik echt niet doen in december. Verder gelopen en een mooie steakhouse Mon gevonden. Best wel een chique uitstraling, maar zeker betaalbaar. Heerlijk gegeten.

Antwerpen is een leuke stad om eens te bezoeken. Ik heb zeker nog niet alle bezienswaardigheden gehad. Je moet wat bewaren voor de volgende keer! Ik kan deze historische stad Antwerpen nabij de grens zeker aanraden. Of anders de Belgische stad Brugge om toch even weg te zijn.

Tot de volgende reisavontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.