?> Japan, een eigen Aziatische cultuur! - Op reis met Ilse

Tijdens mijn afstuderen heb ik voor een touroperator een reis samengesteld naar Japan, het land van de glimlach. Mijn enthousiasme over dit bijzondere land was aangewakkerd en tijd om daadwerkelijk af te reizen naar Japan. Gedurende vier weken in 2018 heb ik mij in een cultuur laten onderdompelen dat ik nog nooit had ervaren. Tijd voor Japan, een eigen Aziatische cultuur!

De Shibuya crossing

Iedereen kent wel het beroemde kruispunt in Tokyo. Het wemelt er van de mensen. Dit elk moment van de dag. Het is hier nooit rustig, zelfs laat op de avond ben je hier niet moederziel alleen. Shibuya crossing wordt niet voor niets het drukste kruispunt ter wereld genoemd. Het is echter ondenkbaar dat Japanners net als Nederlanders door rood licht lopen. Keurig wachtend op je beurt kan je alleen maar onderdeel zijn van dit schouwspel en de mega grote schreeuwende billboards tot je nemen. Zodra het verkeerslicht op groen springt, komt er een mensenmassa in beweging. Allen keurig wandelend naar de overkant in een rechte lijn of diagonaal. Dit te denken dat per groen licht 2500 mensen tegelijkertijd oversteken.

Shibuya Crossing

De Shibuya crossing is gelegen in de gelijknamige wijk. Het is een wijk met veel winkels, warenhuizen en entertainment in de avond. Voor fashion en design is dit een toonaangevende wijk van Tokyo. Wel raadzaam om deze wijk niet te bezoeken met een jetlag. Direct op de tweede dag in Japan had ik dit kruispunt bezocht en moet je vermelden niet zo’n goed idee. De drukte was te overweldigend.

Metro netwerk

Zodra je voor het eerst met de metro wil reizen, sta je wel even te knipperen met je ogen. Zeker in een wereldstad als Tokyo, is het goed kijken welke metro je moet nemen. Gelukkig zijn Japanners erg behulpzaam wanneer ze toeristen zien stuntelen bij de kaartautomaat. Ook al is het soms met handen en voeten communiceren, aangezien ze de Engelse taal niet machtig zijn. Heeft ook zijn charme zou ik zeggen.

metro agent

Als eerste moet je kijken naar welke halte je wil reizen. De metro bepaald de hoogte van het bedrag dat je moet betalen. Geen zorgen als je besluit om langer in de metro te blijven zitten. Bij aankomst kan je het verschil bijbetalen. Bij het perron is het een mooi gezicht om iedereen achter de gele vakken te zien staan totdat de metro aankomt. Nadat de metro wegrijdt wordt er door middel van een vinger links en rechts de metro nagekeken door een mannetje. Dat is zijn werk.

metro netwerk

Het openbaar vervoer rijdt punctueel en vaak. Je kan beter op tijd komen, want er wordt niet voorgedrongen op de roltrap. Keurig op je beurt wachten. Zodra je in de metro stapt is het een bijzonder fenomeen dat Japanners elkaar niet aankijken. Iedereen duikt gelijk op hun kleine scherm en kijken niet meer op tot hun halte. Het maakt niet uit hoe laat je de metro pakt. Om 07:00 uur is het druk, maar ook nog steeds om 20:15 uur.

Vanuit metrostation Asakusa is er een directe metro naar Narita Airport, Terminal 1,2,3. In een uur tijd ben je op de luchthaven of in de stad Tokyo.

Verwarmde toiletten

Japan is een walhalla voor iedereen die een zwakke blaas heeft. Toiletten zijn veelvuldig aanwezig en een mooie bijkomstigheid dat ze gratis zijn. Wil je warme billen? Bezoek dan zeker eens een toilet. Moeten ze hier in Nederland ook doen op een koude winterdag. Toch wel een feest om op een verwarmde toilet te zitten met het geluid van een waterval. Na afloop beweegt de bril om te reinigen. Ook kan je je billen met water wassen en drogen. Deze ervaring heb ik maar gelaten voor wat het was. Helaas bestaan in Japan ook gehurkte toiletten en heb je niet altijd keus.

Straatautomaten

Straatautomaat

Ideaal om niet continue naar een winkel te gaan. Op een warme dag heerlijk om een flesje drinken uit een straatautomaat te halen. Je komt ze ook veelvuldig tegen. Het enige wat je hoeft te doen is geld erin te stoppen en je keuze te maken door het drukken op de knop. Prijzen kunnen variëren per straatautomaat.

Maid Café

Op de laatste dag van mijn rondreis in Japan ben ik naar een Maid Café geweest in de elektronische wijk Akihabara. Dit een café waar een show wordt opgevoerd met het eten. Ontzettend toeristisch, maar toch wel onderdeel van de Japanse cultuur. Niet alleen toeristen komen hier, maar ook net zo goed Japanners. Voornamelijk met handen en voeten gepraat, aangezien de meisjes de Engelse taal niet machtig zijn.

Direct uit de lift kom je terecht in een andere wereld, terwijl het verkeer op straat onverstoord de drukte tegemoet gaat. Het is direct feest met mijn kattenoortjes op. Er is keuze uit drie gerechten. Ik koos voor de hamburger met rijst. Na even te wachten kwam de hamburger te voorschijn versierd als een teddybeer. Erg leuk gedaan, maar niet te eten. Het gaat voornamelijk om de show hier. Raadzaam om toch hier te komen met enigszins een gevulde buik. Bij het ontvangst van je gerecht moet je iets zeggen in het Japans en een hartje vormen.

Maid Cafe
Maid Cafe

Tijdens het eten gingen de lichten uit en werd er een komische show opgevoerd door de Japanse meisjes. Grappig om te zien. Ik kon er alleen niks van verstaan. Op het eind kwam de grabbeldoos tevoorschijn en ik pakte er een glitterstick eruit. Te laat kwam ik erachter dat je hiervoor moet betalen. Als afscheid kan je een polaroid foto maken voor de koelkast als herinnering. Was een leuke middag en ondanks de toeristische sfeer heb ik het niet willen missen.

Verblijf

Om de kosten te drukken heb ik mijn verblijf geboekt bij diverse B&B’s. Net als in andere Aziatische landen is het in Japan gebruikelijk om je schoenen uit te trekken bij de ingang van de accommodatie of een huis. Je schoenen zet je in een speciale schoenenbak en speciale aangereikte pantoffels gebruik je om binnen te treden. Het mag ook op je kousen, maar niet op blote voeten. Zeker in tempels dien je je schoenen uit te doen en mee te nemen in een plastic tas.

Theeritueel

Schoenen uit en op sokken begeleidt naar een mat waar je het komend uur op zal zitten. Het theeritueel is een eeuwenoude traditie dat oorspronkelijk vier uur duurt om de geest te verlichten en te bevrijden. Het gaat niet om het drinken van de thee, maar een ervaring van aandacht, respect en focus. De groene Matcha thee wordt op verschillende manieren bereidt. De Matcha thee komt is afkomstig uit Kyoto en vandaar dat ik hier in deze stad het theeritueel heb meegemaakt. Intrigerend om mee te maken.

Bullet Train

Bullet train

De Bullet Train is het vervoersmiddel om snel te verplaatsen binnen Japan. De trein raast voorbij het landschap en voor je het weet sta je in een andere omgeving. Het is mij ontzettend goed bevallen om op deze manier te reizen van zuid naar noord. Mijn rondreis door Japan komt een andere keer aan bod. Voordat je naar Japan vertrekt, dien je online de JR Pass aan te schaffen voor het aantal dagen dat je er gebruik van maakt. Het is prijzig, maar nog steeds voordeliger dan losse treintickets. Ik heb het toentertijd uitgerekend. Het voordeel van de JR Pass is dat je onbeperkt kan reizen over het Japanse spoornet en ook op de JR Miyajima ferry. Er zijn een paar uitzonderingen dat je de JR Pass niet kan gebruiken. Staat in de voorwaarden.

Wanneer je reist met de Bullet Train dien je door poortjes te gaan en je JR Pass te tonen. Bij de voetstappen op het perron dien je keurig in de rij te wachten totdat de trein aankomt achter een hek. Voordringen is uit den boze. Vrouwen kunnen ook kiezen voor een eigen coupé. Dit wordt aangegeven door roze voetstappen en ‘women only’ op het perron.

Perron Bullet train
Bord Bullet train

Wanneer Japanners zijn gesetteld in de trein gaan ze eerst eten, vooral het gerecht Ramen wat populair is. Daarna zijn ze in dromenland. In een coupé wordt er niet getelefoneerd. Netjes buiten de coupé en met de hand voor de mond. Wat een verschil met Nederland! Met de JR Pass is een stoelreservering gratis. Bij het loket dien je je Pass te tonen en voor welk traject je wil reserveren met het tijdstip.

Restaurant

De cultuur in een restaurant is snel eten en weer doorgaan. Zeker mannen zie je voornamelijk in een restaurant eten met hun gezicht naar het bord. Wel heel hygiënisch dat je voor het eten je handen kan wassen met de doekjes die worden uitgedeeld. Zijn lekker vochtig. Een tip om wel fris te bestellen, aangezien bier en wijn in verhouding duur is. Wel alleen fris bestellen als je het op de kaart ziet staan. Zo niet, bestel het dan niet. Kans is groot dat je wordt opgelicht. Populaire gerechten zijn ramen en vlees op een stokje.

Japanse maaltijd
Japanse maaltijd
Japanse bbq

Waar Japanners ook dol op zijn, is een BBQ in een restaurant. Een geweldige ervaring en ontzettend lekker. Aan de bar met een mini BBQ is het bereiden van het vlees een feest. Vanuit de bar kon ik alles zien wat er in de keuken gebeurde en van de kok kreeg ik verrukkelijk vlees om op de BBQ te leggen. Echt een genot om te eten. Heerlijk! Een andere ervaring is in een bar terecht komen waar echt geen woord Engels werd gesproken en ook de kaart alleen in het Japans was. Dit was een restaurant waar je alleen vlees op een stokje kon eten. Op goed geluk een paar stokjes geprobeerd en was lekker. Helaas ook een stokje vlees geprobeerd bestaande uit kippenlever. Die heb ik toch echt laten liggen. Ik kreeg het niet doorgeslikt. Weer ontzettende behulpzame Japanners naast mij die met behulp van Google translate een paar gerechten van de kaart vertaalde. Een hele bijzondere ervaring deze avond.

Vorm van respect

De Japanse cultuur kent veel beleefdheidsvormen. Veel buigen naar elkaar is een vorm van respect. Te denken aan het feit dat je baas het eten betaald, in de ontbijtruimte, bij de receptie van het hotel en bij de caissière van 7 Eleven. Echt overal dien je te buigen. Welkom in Japan, met een eigen Aziatische cultuur.

Japan heeft mijn hart gestolen. Een prachtig land dat mijn verwachtingen heeft overtroffen. Ontzettend gastvrij is de bevolking en een schoon land. Een land dat veel te bieden heeft aan de toerist. Ik ben zeker van plan om nog een keer terug te keren. Japan, een eigen Aziatische cultuur waar ik meer van wil zien.

Krijg je geen genoeg van Azië? Dan kan ik ook Thailand aanraden. Een prachtig land met een cultuur die je bijblijft. Zeker in het noorden in de stad Chiang Mai staan ontzettend veel tempels die je kan bezoeken.

Tot de volgende avontuur.

Lieve reisgroet,

Ilse

Geniet ook van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.